150 veïns de la Solana dormiran en hotels

Diumenge a les nou els 220 residents dels carrers Mestre Xavier Plana i Ciutat de Valls ja hauran d’haver abandonat casa sevaSS’ha habilitat un carrer alternatiu perquè els veïns de la zona puguin circular

47581.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

150 persones seran reallotjades en hotels d’Andorra la Vella –el cost l’assumeix l’administració–, mentre que la resta se n’aniran a cases de familiars. Tot plegat amb l’objectiu que diumenge els veïns de la zona afectada ja dormin fora i dilluns es pugui donar inici als treballs d’estabilització dels dos blocs rocosos. Són els veïns de quatre edificis que hauran de dormir fora un mínim de set dies, fins que acabin les tasques d’estabilització dels blocs rocosos amb risc de despreniment de la zona de la?Solana. Mentre durin les obres es tancarà el pas de persones i de vehicles al carrer Mestre Xavier Plana, entre els números 2 i 14, cada dia de les vuit del matí a dos quarts de set de la tarda. És per això que el comú de la capital ha habilitat un nou vial que passa pel carrer Ciutat de Valls i el car­rer Bonavista i que possibilitarà que els residents no hagin de passar per Mestre Xavier Plana. En total, se’n beneficiaran uns 300 vehicles. El ministre d’Ordenament Ter­ritorial, Jordi Torres, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, es van desplaçar ahir fins a la zona afectada per presentar el nou carrer asfaltat, que s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració del propietari dels terrenys que ha cedit gratuïtament l’espai. Segons va explicar Marsol, el nou vial permetrà “facilitar l’entrada i sortida de vehicles mentre durin les obres també a aquelles famílies que no estan directament afectades per la desocupació” però sí pel tall del carrer. “Creiem que és una actuació important que ens permet que puguin continuar fent vida completament normal i no els afectin els horaris de tancament del carrer Mestre Xavier Plana”, va exposar. La desocupació ha de durar, en principi, una setmana, tot i que dependrà de l’evolució de les obres. Torres va afirmar que no serà fins dijous que “estarem en disposició de dir si podem complir o no amb els terminis” i va destacar que dependrà de les condicions meteorològiques.?“Si el temps ho permet”, va dir, els tècnics treballaran cada dia “de sol a sol” per “poder acabar les obres amb el mínim temps possible”.

Darrera faseSegons Torres, es tracta de la fase número sis d’estabilització del Roc dels Corbs, la darrera etapa per acabar d’assegurar “completament” –va manifestar el ministre– la zona. Com que el treball té “cert risc”, va remarcar, caldrà desallotjar els veïns perquè “si ens poséssim a perforar per estabilitzar la zona les vibracions podrien fer caure aquests blocs”. Amb aquesta actuació, el Roc dels Corbs “quedarà tot protegit”, va garantir. En concret, s’habilitarà una doble protecció amb bar­reres de protecció dinàmica i malles. El ministre va assenyalar el risc que els rocs impactessin contra els edificis en cas de despreniment és del 25%, “un percentatge tan elevat que no ens podem permetre córrer aquest risc”. Durant aquesta setmana, va detallar, s’ha anat controlant dia a dia per garantir que els blocs no es moguessin. Marsol va indicar que els veïns “han col·laborat i actuat amb molta responsabilitat” després que divendres 26 de febrer el Govern i el comú comuniquessin la necessitat d’evacuar els edificis.

VEÏNS RESIGNATS, VEÏNS INDIGNATS

Alguns veïns de la Solana reben aquests dies amb resignació l’evacuació. Valoren que se’ls hagi informat pertinentment i se’ls hagi posat a l’abast hotels on allotjar-se mentre durin les molèsties. El cuiner del restaurant Can Manel, Carles Flinch, destacava ahir que “no podrem treballar ni al migdia ni a la nit” i va indicar que malgrat que han hagut de cancel·lar les reserves de la setmana espera que “l’impacte sigui mínim”. Altres veïns es queixaven de la manca d’informació a l’hora d’adquirir el pis. En Víctor lamentava ahir que “em vaig assabentar que aquesta era una zona de risc quan ja tenia el pis comprat”, després “em van dir que estava prohibit edificar”. És per això que alguns membres de la comunitat de veïns ja han avançat que demanaran una reunió amb la cònsol major.

tracking