Govern, d’acord amb recórrer a l’ADN del gos

Calvó afirma que si els comuns ho veuen com un sistema útil, l’executiu ho inclourà en el reglament del registre d’animals de companyia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va indicar que el comú d’Escaldes-Engordany els va exposar la proposta i que d’entrada els sembla interessant. Així doncs, va explicar que no tindran inconvenient de regular-ho si els comuns els expressen la voluntat d’aplicar-ho. “Els comuns són els responsables de la higiene dels carrers i si ho fem és perquè els comuns han d’estar convençuts que és més eficient que les mesures que s’apliquen fins ara”, va explicar Calvó. Amb tot, va admetre que és un projecte que encara falta analitzar en profunditat. Primer de tot, l’obligatorietat de fer anàlisis d’ADN s’hauria d’incloure en el moment de desenvolupar el reglament del registre d’animals de companyia, però la ministra va advertir que prèviament cal força treball tècnic. “El registre d’animals el fem de manera conjunta amb veterinaris privats, per tant també hauríem de parlar amb ells per saber com fer-ho”, va detallar, afegint que encara no es té clar, tampoc, si es podria col·laborar amb laboratoris del país per fer les analítiques o si seria necessari enviar les mostres a fora. “També haurem de determinar el protocol d’enviament”, va manifestar, detallant que segurament no es podria enviar mostra per mostra, sinó que s’hauria de fer amb lots. Una qüestió que segurament també condicionaria els costos. “Hem d’analitzar tots aquests aspectes amb els comuns i ells també han de veure com procedir, és a dir, qui hauria de fer la recollida i el processament de les mostres”, va exposar. Amb tot, “quan tinguem tot això sobre la taula, si es considera que és bo implantar-ho, intentarem donar-hi llum verda”.

Decisió abans de l’estiuEncara és difícil poder establir dates, però Calvó va precisar que confia que abans de l’estiu es pugui tenir alguna decisió al respecte. A més, va destacar el fet que com que ara la modificació de la llei de tinença d’animals es troba a tràmit parlamentari, es pot aprofitar aquest temps per poder aclarir els dubtes que hi ha i fixar els protocols que després s’inclourien en el reglament. Sílvia Calvó va destacar també el fet que a dia d’avui ja hi ha entre 10.000 i 11.000 animals inscrits al registre d’animals de companyia, per tant no va amagar que caldria un període d’adaptació perquè tots els titulars d’aquestes mascotes poguessin fer les anàlisis per tal d’incloure l’ADN en la informació dels xips que porten els gossos. Així doncs, igual que ja s’havia explicat des del comú d’Escaldes, per ara s’està a l’espera de com es desenvolupen les proves pilot que s’estan duent a terme en algunes localitats catalanes, com ara Sitges, per tenir un element més d’anàlisi. De fet, la possibilitat plantejada pel comú escaldenc s’ha rebut amb molt interès entre la resta de corporacions. A?excepció de Canillo, que per ara prefereix prioritzar les campanyes informatives, la resta veuen en aquest sistema una bona solució a la problemàtica de la brutícia dels carrers provocada per amos incívics. Tots ells qualifiquen la proposta d’“interessant” i insisteixen que cal treballar-la en l’àmbit nacional. Les facilitats d’identificació dels infractors és precisament un dels punts a favor que es veuen. Només a Canillo es difereix i prioritzen perfilar més l’ordinació, realitzar campanyes informatives i d’actuació i depurar el procediment intern amb tots els agents implicats. Cal tenir present que si s’acaba implantant aquest projecte, els comuns podran analitzar els excrements que es trobin al carrer per tal de comparar l’ADN amb els que constin en el registre d’animals de companyia i així identificar el gos i de retruc el propietari que hagi estat incívic. Els comuns van destacar especialment la possibilitat de poder multar encara que no s’atrapi l’infractor in fraganti.

tracking