Desallotjament pel risc de caiguda de rocs

Els tècnics han detectat perill de despreniment de dos blocs un cop s’iniciï la sisena fase d’estabilització del Roc dels Corbs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En total són una seixantena de famílies, unes 300 persones, que viuen als números 4-6 i 10-12 del carrer Mestre Xavier Plana i al 32 i 34 de Ciutat de Valls. La decisió es va explicar ahir al vespre als veïns afectats en una reunió celebrada al Centre de Congressos de la capital, que va aplegar un centenar de persones. El desallotjament es farà a partir de les nou de la nit del diumenge 6 de març (a aquella hora tots els pisos hauran d’estar buits) i s’allargarà com a mínim una setmana, el termini previst per desenvolupar els treballs per estabilitzar la zona. La reunió la va convocar d’urgència el comú després que al matí rebés una carta del Govern i els informes, on s’alertava del risc de caiguda de dos grans blocs de pedra del Roc dels Corbs i que de fer-ho podrien afectar els edificis desallotjats. Segons va explicar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, “no hi ha risc imminent de caiguda i es tracta d’una mesura preventiva”.

Circumstàncies desfavorablesA la trobada, en què també van participar els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, el director de Protecció Civil, Francesc Areny, i diversos tècnics, es va detallar que s’hi han detectat nombroses zones fracturades i en els darrers anys s’han adjudicat diverses fases d’obra per estabilitzar-les. Precisament, a la darrera fase, durant els treballs previs a l’estabilització s’hi han detectat els dos blocs que podrien, sota un conjunt de circumstàncies desfavorables, desprendre’s a conseqüència de les pròpies operacions d’estabilització, en especial per la vibració dels martells hidràulics que s’utilitzaran per fer els treballs. El desallotjament es farà mentre els operaris duen a terme l’estabilització lleugera dels rocs. Es calcula que caldrà aproximadament set dies per envoltar els dos blocs amb eslingues i malles metàl·liques d’alta resistència, ancorades en paraments estables del massís. Un cop enllestit, el risc de caiguda quedarà eliminat i els veïns podran tornar als seus habitatges. Llavors es podrà continuar amb la sisena i darrera fase. Les famílies afectades seran reubicades o bé a casa de familiars o en hotels propers. Segons va explicar Marsol, s’atendrà una a una les necessitats de reallotjament dels veïns i en el cas que hagin de fer ús d’hotels el Govern i el comú s’encarregaran de la totalitat de les despeses, incloses les de manutenció. La cònsol major va assegurar que fins ahir al matí no van conèixer la situació i que “hem decidit convocar la reunió perquè som partidaris d’informar els veïns des del primer moment”. Serà Protecció Civil qui gestionarà els reallotjaments. A part dels edificis, la caiguda dels rocs pot afectar un tram del carrer Mestre Xavier Plana i el comú ha decidit que mentre es facin els treballs d’estabilització de la zona, de vuit del matí a set de la tarda, estarà tallat al trànsit. Per als veïns que estacionen en edificis no afectats i que tenen com a única sortida dels aparcaments aquest carrer, s’ha habilitat un accés provisional que connectarà un tram de Mestre Xavier Plana amb el carrer Bonavista. També es tancarà l’accés al rec del Solà. També hi va intervenir un responsable de l’empresa Euroconsult que ha fet l’informe, Joan Altimir, que va explicar que “fins que no s’iniciïn les feines d’estabilització, el risc d’ara és el mateix que el dels darrers cent anys”. En el cas que algun dels dos rocs caigués, hi ha un 25% de possibilitats d’afectació dels edificis. Es va donar torn de paraula als veïns, que no van mostrar neguit per la mesura presa pel Govern i el comú. Van demanar més informació de com es farà el desallotjament, qui assumirà les despeses i si es podrien veure afectats altres edificis i espais.

tracking