Sheila Toledo, analista de fons externs de Creand Crèdit Andorrà

El boom dels fons d'inversió

En més d’una dècada hem estat testimonis d’una explosió d’oferta, però també de demanda

Sheila Toledo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En aquests últims quinze anys, la popularitat de la inversió a través de fons d’inversió i ETF (Exchange Traded Funds) ha crescut exponencialment gràcies als avantatges que ens ofereix als inversors. En més d’una dècada hem estat testimonis d’una explosió d’oferta, però també de demanda. Uns exemples: el patrimoni actual en fons d’inversió domiciliats només a Europa és de més de 10,8 bilions d’euros, cosa que ha representat un increment superior al 153%. S’han més que duplicat els actius sota gestió! Però aquest boom no s’ha vist només en la demanda, sinó que, com dèiem, també ho hem vist en l’oferta: actualment hi ha més de 80.000 fons d’inversió domiciliats a Europa, gairebé el triple del que hi havia al tancament de setembre del 2009. La necessitat del mercat d’alternatives d’inversió ha despertat la imaginació de gestors, matemàtics, programadors, etc., i han omplert el mercat de noves formes o processos d’inversió, nous productes i actius que fa uns anys no ens hauríem ni imaginat.

Des de llavors ha plogut molt. Els mercats financers han patit vaivens, amb fortes pujades i baixades; hem estat testimonis d’una guerra de divises amb la Xina com a protagonista i hem vist com diversos governs han hagut de ser rescatats, com és el cas de Grècia. Hem superat una inesperada ruptura de la Unió Europea amb el Brexit, i fins i tot hem sobreviscut a la gran pandèmia de la covid-19, que va fer trontollar les borses d’arreu del món, amb caigudes de més del 30%. De fet, avui estem vivint els efectes de la guerra a Ucraïna, que, després d’un increment del deute per part dels governs dels països desenvolupats a nivells màxims històrics i de polítiques extremes d’estímul per part dels bancs centrals de molts països, han portat la inflació a nivells desorbitats i ara som testimonis de la pujada més elevada de tipus vista en poc més d’un any.

Les gestores d’actius financers no només han hagut d’innovar financerament, sinó que a més s’han hagut d’anar adaptant als moviments i canvis del mercat, a les exigències dels reguladors i a una competència que, com la demanda, es duplicava en número. Ha ressorgit una àmplia oferta de gestores i boutiques especialitzades, preparades per intentar satisfer un inversor cada vegada més exigent, amb més coneixements i més ansiós de trobar solucions a les seves necessitats. No sols canvia l’economia global, nosaltres també ho hem anat fent amb el pas del temps. El que s’adequava a un entorn econòmic no té per què fer-ho ara. De fet, probablement nosaltres mateixos som molt diferents del que érem, potser ara tenim fills, o potser una hipoteca, o potser hem marxat a viure a l’altre costat de l’Atlàntic.

És per això que a Creand considerem important no tan sols conèixer de primera mà què és un fons d’inversió i quines característiques té la inversió a través d’aquests vehicles, sinó també que l’inversor tingui els coneixements suficients per seleccionar, entre l’ampli univers de fons d’inversió i ETF, els que s’adaptin al seu perfil i que, a la vegada, aquestes inversions puguin ser reconduïdes per sincronitzar-se amb nosaltres i amb l’actual món canviant. I què millor que fer-ho amb l’ajut d’un professional. Per això us animem a acompanyar-nos en la primera conferència online del segon Cicle d’Educació Financera de Creand. Serà el 9 de novembre, a les 7 de la tarda, i amb el títol «Tot sobre els fons d’inversió» detallarem els avantatges d’invertir a través d’aquests productes financers segons els riscos, quina tipologia de fons d’inversió trobarem al mercat, com podem seleccionar el que més s’adapti al nostre perfil i, dins d’aquests, en què ens hem de fixar a l’hora d’escollir el fons, un cop tenim clar on volem invertir els nostres diners.

tracking