Josep Nin, gestor sènior de renda Fixa i Actius Monetaris de Crèdit Andorrà Asset Management

La millor manera d'estalviar: els fons monetaris

"Els fons monetaris són una opció d’inversió a curt termini que poden ajudar-te a fer créixer els teus estalvis"

Josep Nin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Has sentit a parlar sobre els fons monetaris? No, no són els bitllets que fiques sota el matalàs! Els fons monetaris són una opció d’inversió a curt termini que poden ajudar-te a fer créixer els teus estalvis. En aquest article t’explicaré d’una manera amena què són, com funcionen i quin valor aporten. I el millor de tot és que no hauràs de tenir un doctorat en finances per entendre-ho!

En poques paraules, els fons monetaris són com una guardiola gegant que inverteix els teus diners en instruments financers de renda fixa de màxima seguretat a molt curt termini (dies o mesos), com els dipòsits a termini fix, els bons governamentals i els títols de deute corporatiu de companyies de primer nivell i sectors. A canvi, obtens una rendibilitat més alta que la que et donaria un compte bancari tradicional o fins i tot una lletra del tresor (ara tan de moda). Un fons monetari és una molt bona alternativa per als estalviadors més tradicionals i conservadors.

A diferència d’altres opcions d’inversió, els fons monetaris són molt flexibles, diversificats i líquids, cosa que significa que pots accedir als teus diners en qualsevol moment sense haver de pagar penalitzacions o altes comissions. Així que, si tens una emergència, com ara haver de canviar la rentadora o pagar el viatge de fi de curs del nen, podràs retirar la quantitat que necessitis sense cap penalització.

Un altre avantatge dels fons monetaris és que pots invertir amb quantitats molt petites, fins i tot de 100 euros. Això els converteix en una opció accessible per a qualsevol persona que vulgui estalviar i invertir els seus diners d’una manera molt prudent i segura.

Encara que els fons monetaris poden semblar avorrits, en realitat són una opció financera molt adequada en qualsevol escenari de mercat. En l’escenari actual on els tipus d’interès ja estan ben en positiu (a Europa els tipus oficials del Banc Central Europeu estan al 3,5%), els fons monetaris poden aportar rendibilitat positiva mes a mes, tal com ho faria un compte corrent remunerat de disponibilitat immediata. Igual que amb qualsevol inversió, és important tenir en compte els riscos, encara que siguin mínims. És important que abans d’invertir en un fons monetari et llegeixis amb detall el prospecte i entenguis els riscos i la rendibilitat esperada. El risc associat a un fons monetari es considera generalment baix perquè s’enfoca a actius financers de baixa volatilitat i màxima solvència. Els canvis en els tipus d’interès o el risc d’emissor poden afectar el valor del fons, però, amb una mica d’educació financera i sentit comú, segur que podràs obtenir una bona rendibilitat a curt termini.

L’inversor que més utilitza aquests productes és un estalviador particular de perfil molt cautelós que no vol perdre diners alhora que vol obtenir una rendibilitat positiva pels seus estalvis. També són productes molt utilitzats per inversors institucionals, com altres fons d’inversió, asseguradores i empreses, que els utilitzen per gestionar el seu excedent de tresoreria.

Per invertir en fons monetaris, el més fàcil és informar-te’n en una entitat financera. Els passos per contractar-lo són similars a obrir un compte corrent. Enfront de les bondats d’aquests fons, cal tenir en compte que l’oferta és bastant limitada. Són productes amb comissions mínimes i moltes entitats prefereixen dedicar recursos cap a productes amb millors marges. Malgrat tot se’n poden trobar alguns de molt bons a les entitats financeres principals.

En resum, els fons monetaris són una excel·lent opció d’inversió a curt termini per a aquells que busquen una major rendibilitat que els comptes d’estalvi tradicionals, i més ara que no et paguen res. Si estàs buscant una opció segura i rendible per fer créixer els teus diners, els fons monetaris poden ser una opció excel·lent. Així que, per què no t’animes a invertir-hi?

tracking