paraula i vida

A través del desert Déu ens guia a la llibertat

Creat:

Actualitzat:

Missatge del Papa per aquesta Quaresma:dimecres passat, amb la imposició de la cendra, els cristians vàrem començar la pràctica de la Quaresma. En aquest primer diumenge, l’evangeli ens presenta Jesús que, empès per l’Esperit, va al desert on passà un temps dedicat al dejuni i la pregària.

Aquests dies ens ha arribat el missatge del Papa per aquesta Quaresma. Porta per títol “A través del desert, Déu ens guia a la llibertat”. Volia portar-ne alguns passatges.

El Papa comença recordant com Déu alliberà el poble d’Israel de l’esclavatge d’Egipte. Ara hem de ser nosaltres, l’Església, els creients, totes les persones que ho vulguin, els qui en la Quaresma fem un camí d’alliberament. “Acollim la Quaresma com el temps fort en el qual la Paraula de Déu s’adreça de nou a nosaltres: ‘Jo soc el Senyor, el teu Déu, que t’he fet sortir de la terra d’Egipte, d’un lloc d’esclavatge’ (Ex 20, 2). És temps de conversió, temps de llibertat. Jesús mateix... va ser conduït per l’Esperit al desert per a ser provat en la llibertat. Durant quaranta dies estarà davant nostre i amb nosaltres. A diferència del Faraó, Déu no vol súbdits, sinó fills. El desert –la Quaresma– és l’espai en el qual la nostra llibertat pot madurar en una decisió personal de no tornar a caure en l’esclavatge. Per Quaresma, trobem nous criteris de judici i una comunitat amb la qual podem emprendre un camí que no havíem recorregut mai abans...”.

El Papa parla dels nous ídols dels nostres dies: “A la veu de Déu que diu:‘No tinguis altres déus fora de mi’ (Ex 20, 3), s’oposen de fet les mentides de l’enemic. Més temibles que el Faraó són els ídols: ... Sentir-se omnipotents, ser reconeguts per tots, prendre avantatge sobre els altres: tot ésser humà sent en el seu interior la seducció d’aquesta mentida... Per això, podem aferrar-nos als diners, a certs projectes, idees, objectius, a la nostra posició, a una tradició i fins i tot a algunes persones. Aquestes coses en lloc d’impulsar-nos, ens paralitzaran. En lloc d’unir-nos, ens enfrontaran...”

El Sant Pare apunta un camí de redempció: “Hi ha, però, una nova humanitat, la dels petits i els humils que no han sucumbit a l’encant de la mentida. Mentre que els ídols tornen muts, cecs, sords, immòbils a qui els serveixen (cf. Sl 115,8), els pobres d’esperit estan immediatament oberts i ben disposats; són una força silenciosa del bé que guareix i sosté el món...”. I ens exhorta: “La dimensió contemplativa de la vida, que la Quaresma ens farà redescobrir, mobilitzarà noves energies. Davant de la presència de Déu ens convertim en germanes i germans, percebem els altres amb una nova intensitat... Aquest és el somni de Déu, la terra promesa vers la qual anem quan sortim de l’esclavatge”.

Que l’exercici quaresmal ens sigui saludable.

tracking