Creat:

Actualitzat:

Jesús es troba a Cafarnaüm, la ciutat de Pere i Andreu, els dos germans que segueixen Jesús després de la seva invitació. En la sinagoga d’aquesta població el Senyor hi entrà, un dissabte, i en ella fou convidat a comentar les Escriptures com podia fer-ho tot jueu ben format.

Avui, després de llegir el fragment de l’Evangeli de Marc (Mc 1, 21-28) tot i que ens diu que Jesús ensenyava, ens adonem que l’evangelista no recull les paraules pronunciades per Jesús. No obstant això, les persones que l’escoltaven s’adonen que Ell és diferent dels altres perquè parlava amb autoritat. Si la seva formació no havia estat realitzada en cap escola rabínica ni la seva autoritat tenia res a veure amb la intensitat i la seguretat de la seva veu, d’on li venia aquella autoritat que el distingia dels altres? Per què la gent deia que parlava amb autoritat?

Les persones que eren a la sinagoga van captar que l’ensenyament de Jesús sorgia del seu contacte amb Déu, no era un ensenyament prèviament après i posteriorment reproduït, sinó el fruit de la seva íntima experiència de Déu. Però a més la seva autoritat es reforçava amb les seves accions. Jesús ensenyava amb els fets que realitzava. Potser per això a l’evangelista Marc no l’interessa tant recollir les paraules pronunciades per Jesús a la sinagoga de Cafarnaüm com narrar el guariment d’un home posseït per un esperit impur, fet que es converteix en l’ensenyament de Jesús. És la primera actuació de Jesús en l’evangeli de Marc. I amb ell ens indica el seu programa i posa de manifest la força alliberadora i sanadora de la seva paraula.

En l’evangeli podem observar com les personesque s’apropen a Jesús, o si Jesús s’apropa a elles, en surten millors, amb més ganes de viure, amb més pau al cor, amb més estima de si mateixes, amb més ganes de seguir-lo en el camí de la vida. També Jesús ens allibera dels nostres “esperits malignes” (conformismes, prejudicis, orgulls, egoismes, injustícies, odis, enveges, etc.) per tenir una vida més plenament humana. Com deia el Papa Benet XVI, “per a Déu l’autoritat significa servei, humilitat, amor; significa entrar en la lògica de Jesús, que s’inclina per rentar els peus dels seus deixebles, que cerca el veritable bé de l’home”.

tracking