Creat:

Actualitzat:

Eltercer diumenge del temps de durantl’any,enguany eldia 21de gener,l’Esglésiacelebra elDiumenge dela Paraula,instituït pelpapa Francescl’any 2016.Vol seruna diadad’acció degràcies, dereflexióide divulgacióde laParaula deDéu. Enguanyporta perlema “Manteniu-vos ferms en la meva paraula”(Jn 8,31).

Apropòsit dela celebraciódel Diumengede laParaula, elPapa Francescescriu: “EldiadedicatalaBíblianohadeser ‘uncopal’any’,sinó ‘uncoppera totl’any’,perquèensurgeixfamiliaritzar-nos amb la Sagrada Escriptura. Altrament, el nostre correstafredielsullsromanenaclucats,davantlesincomptablesformesdecegueraquepatim”.

Coincidintamb aquestajornada, per iniciativa de la Conferència Episcopal Tarraconense,lesdiòcesis ambseu aCatalunya celebrem,del 21al 27degener, laVIII Setmanade laBíblia, enla quals’organitzenactivitats ales parròquiesi comunitatsper:

-enfortir lapresència deltext bíblic,

-refermar l’adhesió cordiala laParaula, i

-mostrar elstresors contingutsen eltext revelat.

La primera activitat de promoció de la Paraula de Déu sempre és en la litúrgia. No hi ha cap celebració en què no es llegeixin textos de la Sagrada Escriptura.

Així, la litúrgia dominical està organitzada en tres cicles, durant els quals es llegeix una gran part de la Bíblia. Cada cicle ve marcat pel text d’un Evangeli: un any el de Mateu, un altre el de Marc, i conclou el de Lluc. Són evangelis coneguts amb el nom de sinòptics. L’altre Evangeli, el de Joan, es reparteix entre els tres cicles, en moments puntuals de l’any.

A la lectura de l’Evangeli, acompanya un text de l’Antic Testament que, d’alguna manera, fa referència al contingut de l’Evangeli. En la segona lectura es van llegint les cartes de sant Pau o d’altres apòstols, anomenades cartes apostòliques.L’Església recomana als fidels d’arribar puntuals a les celebracions per poder escoltar, amb atenció i de manera reflexiva, les lectures de la Paraula de Déu. Sant Jeroni, que va dedicar gran part de la seva vida a traduir la Bíblia, deia: “Ignorar les Escriptures és ignorar Jesucrist”.

tracking