Creat:

Actualitzat:

Des de l’any 1914, l’Església celebra la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat. En aquest darrer diumenge de setembre, se’ns ofereix una ocasió per a tenir més presents els milers i milers de persones que es desplacen en el món, per pregar per ells i per fer-nos més conscients dels perills i dels reptes que suposa deixar la seva terra.

Malauradament, la migració no és una realitat que hàgim de recuperar de l’oblit. Els mitjans de comunicació ens mostren constantment la crua i dramàtica situació de persones que arrisquen la vida cercant un futur millor. Els nombrosos grups d’infants, adolescents i adults que arriben exhausts a les costes després de llargues travesses amb fràgils embarcacions o després d’eternes caminades, superant els perills i les inclemències del temps, són només la punta de l’iceberg d’un món marcat pel sofriment.

Les persones que se senten obligades a marxar dels seus països per les catàstrofes naturals, els conflictes bèl·lics, la por, la desesperació, en definitiva, per la impossibilitat de viure dignament el present i el futur acaben patint aquestes situacions tan dramàtiques. En una condició diferent es troben les persones que han d’emigrar, però ho fan de manera segura i legal en un altre país encara que no lliures de dificultats.

El missatge del papa Francesc per aquesta Jornada Mundial afirma que “per a eliminar aquestes causes i acabar finalment amb les migracions forçades és necessari el treball comú de tots, cadascun d’acord amb les seves responsabilitats. És un compromís que comença per preguntar-nos què podem fer, però també què hem de deixar de fer. Hem d’esforçar-nos per a aturar la carrera d’armament, el colonialisme econòmic, la usurpació dels recursos aliens, la devastació de la nostra casa comuna”.

Cal treballar, ens continua dient el papa Francesc, perquè tota persona sigui lliure a l’hora d’escollir si migrar o quedar-se en el seu país. I, si en surt, pugui fer-ho de manera segura. Al mateix temps que convé crear les condicions necessàries perquè es pugui escollir lliurement també les nostres comunitats han d’estar disposades a acollir, protegir, promoure i integrar tota persona que ha deixat la seva terra sense excloure ningú.

tracking