Paraula i vida

Perdonar una, dues, set... setanta vegades set? Sempre!!!

Creat:

Actualitzat:

Darrerament, sentim sovint comentaris de pensadors i tertulians que remarquen com el malestar ha crescut en la nostra societat i ha provocat conflictes i enfrontaments cada cop més dolorosos. La manca de respecte mutu, els insults i calúmnies, les fake news són cada cop més freqüents. Sense cap justificació, diversos mitjans se serveixen d’internet per sembrar agressivitat i odis que destrueixen el nom i la dignitat de les persones.

Com a reacció, s’alcen veus que proclamen la necessitat de promoure valors en la nostra societat. I un dels valors que no sovintegen és el del perdó. Quantes vegades sentim “jo no el perdonaré mai”, “no puc perdonar el que m’ha fet” o expressions semblants?

A alguns, la negació del perdó els sembla la reacció més normal i fins i tot la més digna davant l’ofensa, la humiliació o la injustícia. Tanmateix, no és això el que humanitzarà el nostre món. El perdó és necessari per conviure de manera sana: en la família, en el treball, en la convivència, en tantes situacions de la vida, qui no sap perdonar ofenses i injustícies quedarà ferit interiorment.

Un dia, Pere va acostar-se a Jesús amb un plantejament pràctic i concret: “Quantes vegades hauré de perdonar el meu germà?” I abans que Jesús respongués, l’impetuós Pere s’avançà amb el seu propi suggeriment: “Fins a set vegades?” La proposta era d’una generositat molt superior al clima que es respirava en la societat d’aquell moment.

La resposta de Jesús és contundent: “No et dic set vegades sinó setanta vegades set.” Has de perdonar sempre, de manera incondicional. Al llarg dels segles, s’ha volgut rebaixar el que diu Jesús: “perdonar sempre és perjudicial”, “dona ales a l’ofensor”, “cal exigir penediment”... Tot això sembla molt raonable, però amaga i desfigura el pensament de Jesús.

Cal entendre bé el pensament de Jesús. La insistència de Jesús en el perdó i la mútua comprensió no és pròpia d’un idealista ingenu sinó d’un esperit lúcid i realista. Perdonar no significa ignorar les injustícies comeses, ni tolerar-les de manera passiva i indiferent. Tot al contrari, si hom perdona és precisament per destruir d’alguna manera l’espiral del mal i per ajudar l’altre a rehabilitar-se i actuar de manera diferent en el futur.

tracking