Creat:

Actualitzat:

En un món tan connectat com el nostre no deixem d’identificar-nos constantment. Facilitem unes dades personals per accedir a un servei, per obrir els nostres dispositius electrònics, per comprar per internet, etc.

Ens identifiquem amb un document o amb un codi que conté les nostres dades. Una altra persona o un sistema informàtic verificarà la nostra identitat. I dependrà de l’operació que vulguem realitzar perquè se’ns demani una informació més o menys rellevant.

Des d’aquesta perspectiva de dades proposo d’aproximar-nos al text de l’evangeli d’aquest diumenge. En primer lloc, trobem unes dades que fan referència al Senyor. La informació ens la proporcionen els deixebles responent a la pregunta de Jesús: “Què diu la gent del Fill de l’home? Qui diuen que és?” Les dades que ens recull l’evangelista no són precisament unes dades concretes. La seva persona és identificada amb grans personatges de la història del poble d’Israel: “Uns diuen que és Joan Baptista; altres, que és Elies; altres que és Jeremies o algun altre dels profetes”. Seguidament, Simó Pere respon a la pregunta personal de Jesús “I vosaltres, qui dieu que soc?” afirmant que és el Messies, el Fill del Déu viu. Novament, Simó Pere no ens aporta unes dades personals de Jesús sinó que l’identifica com el Fill del Déu viu, com el Messies esperat.

Després que la gent i els deixebles han identificat a Jesús veiem com Ell també passa a revelar-nos la identitat de Simó. Ara és el torn del Senyor. I no ho fa tampoc detallant-ne algunes dades concretes sinó que se centra en tota la seva vida, en la seva propera missió indicada en el canvi de nom: “També jo et dic que tu ets Pere. Sobre aquesta pedra jo edificaré la meva Església”.

Com si se seguís un mateix patró, Jesús és identificat per la gent, per Simó Pere en relació amb la seva missió. I Simó Pere és identificat per Jesús per la missió que Ell li encomana. Per tant, la resta de dades que alimenten la nostra curiositat sobre la seva vida no són fonamentals.

Que n’és, d’interessant, aquesta mirada sobre la vida de les persones que no se centra a recopilar dades sobre elles sinó que cerca d’identificar-les per la seva missió. Sentim-nos convidats a fer-ho així.

tracking