Creat:

Actualitzat:

Hem de situar l’evangeli d’aquest diumenge dins l’anomenat discurs missioner de Jesús. Després d’haver elegit els seus apòstols els dona unes instruccions i unes recomanacions. Els adverteix de les dificultats que els sorgiran a l’hora de predicar i mostrar amb signes ben concrets que el Regne de Déu és a prop.

Els apòstols són enviats conscients de les contrarietats que els vindran. Fins i tot el Senyor els adverteix que seran perseguits i acusats, però això esdevindrà una oportunitat per donar testimoni d’Ell.

En el discurs missioner el Senyor no els adverteix tan sols de les dificultats i persecucions sinó que també els exhorta i els anima a no tenir por. Aquesta és la reacció humana quan ens sentim amenaçats. És una resposta que ens defensa davant d’un perill. I per tant, des d’aquest punt de vista, podem dir que sentir por, de manera proporcionada a l’amenaça que experimentem, ens és beneficiosa perquè ens posa en alerta davant el perill i ens fa reaccionar. Però la por també ens pot paralitzar, bloquejar i ens pot tancar en nosaltres mateixos o en els grups que ens concedeixen seguretat i protecció. Quantes vegades la por als altres i als desconeguts ens allunya d’ells i, a més, ens pot deixar indiferents davant les injustícies i el seu sofriment. La por també ens pot fer reaccionar d’una manera que ens acaba perjudicant a tots.

Justament per tot això el Senyor exhorta els seus apòstols a no tenir por, fins i tot en el moment de la persecució. Ho fa tres vegades en el text d’aquest diumenge (Mt 10, 26-33). No els ho demana per la seva valentia, com si fossin herois, ni tampoc per infondre’ls coratge des d’un inici. Jesús mateix els dona els motius que els enfortiran: la força que conté l’Evangeli (allò que us dic en la fosca, digueu-ho a plena llum); la vida eterna que estan cridats a posseir (no tingueu por dels qui maten només el cos però no poden matar l’ànima) i la confiança en Déu que té cura de totes les seves criatures (valeu més que tots els ocells plegats). Els ha d’enfortir tot el que prové de Déu i no precisament les seves úniques forces.

El Senyor continua exhortant-nos a no tenir por. Que ens sentim encoratjats per Ell per a esdevenir avui deixebles missioners.

tracking