Creat:

Actualitzat:

L’Evangeli d’aquest tercer diumenge de Pasqua ens recull l’experiència viscuda pels deixebles d’Emmaús. El text, que és exclusiu de Lluc (Lc 24, 13-35), és una excepcional narració del camí de fe que ens convida a fer a cadascú. Potser aquest és el motiu pel qual només consta un dels noms d’aquests dos deixebles.

Aquest text tan conegut i tan bellament representat artísticament conté una riquesa d’aspectes que ens fan afirmar que som davant d’una gran narració catequètica. Moltes vegades una explicació es qualifica de “catequètica” per expressar que ha estat molt pedagògica o molt entenedora. Però aquest no és el significat del terme “catequesi”, ni molt menys la seva finalitat. Com ens recorda el directori per a la catequesi, “al centre de tot procés de catequesi hi ha l’encontre viu amb Crist” (DC 75). I de quina manera tan excepcional els deixebles d’Emmaús es troben amb el Crist ressuscitat, amb el Crist Vivent quan ells se’n tornen cap a casa seva decebuts, entristits i descoratjats per la mort de Jesús.

Però caldrà l’acció de Jesús perquè aquesta trobada sigui significativa per a ells. S’haurien pogut trobar amb Jesús, però si Ell no els hagués obert els ulls, si no els hagués ajudat a reconèixer-lo, hauria passat completament desapercebut.

Per això Jesús comença interessant-se per la seva vida, per tot allò que els preocupa. Seguidament, els explica els passatges de les Escriptures referits a Ell i, un cop a casa, quan Jesús torna a partir el pa és quan als deixebles “se’ls obriren els ulls i el reconegueren”. Aleshores els deixebles tenen necessitat de tornar a Jerusalem, on es troba la comunitat dels apòstols, per compartir amb ells el seu encontre amb el Ressuscitat.

Tots aquests elements tan magistralment narrats són també avui presents en la catequesi, que cerca de posar les persones en comunió, en intimitat amb Jesucrist (cf. DC 75) per mitjà del coneixement de la fe, la celebració del Misteri, l’educació en l’estil de vida del Senyor, l’ensenyament de la pregària i la introducció a la vida comunitària. Són aquests els trets fonamentals presents en el camí de fe dels deixebles d’Emmaús i en la vida de tot deixeble que vol trobar-se amb el Crist Ressuscitat.

tracking