Creat:

Actualitzat:

Estem començant el camí quaresmal. L’hem iniciat amb la celebració del Dimecres de Cendra donant així el tret de sortida d’aquest itinerari que ens durà a la Pasqua.

Aquest nou temps litúrgic l’hem començat amb el signe penitencial de la imposició de la cendra en el mateix moment que se’ns convidava a convertir-nos i creure en l’Evangeli.

La conversió serà la constant dominant de tot aquest temps quaresmal i l’anirem cercant amb l’ajuda de les diverses pràctiques quaresmals ben conegudes: la pregària, el dejuni i l’almoina. Totes tres les hauríem de viure en el seu sentit més profund i orientar-les cap a la seva finalitat. Així, si fem el propòsit de no prendre determinats aliments no és per seguir una dieta de 40 dies que sigui beneficiosa per al nostre cos, semblantment a altres que ens proposen per a la nostra salut.

La finalitat de la pràctica del dejuni, en sentit religiós, en uns determinats dies de l’any, és recordar-nos que les coses materials no són un absolut en la nostra vida, si bé són necessàries, perquè l’únic absolut és Déu. A més, el dejuni ens obre als altres, perquè els diners que hem estalviat en la compra d’uns aliments (o perquè hem dejunat d’altres coses) els donem com a almoina a les persones necessitades. Segurament que aquests diners tindran un valor molt més gran, significativament parlant, que uns altres que no han estat fruit de les nostres renúncies.

Tinguem en compte el toc d’atenció que el Senyor ens fa sobre la finalitat de la nostra pregària, el dejuni i l’almoina perquè viscudes de manera desenfocada poden acabar reafirmant la centralitat del nostre jo en comptes d’ajudar a trobar-nos amb Déu, amb nosaltres mateixos i amb els altres. Per això potser també haurem de revisar aquells propòsits que hem fet en iniciar la Quaresma que ens poden ser beneficiosos però no ens apropen a Déu ni als altres. Hem començat el camí quaresmal, un temps de conversió. Cerquem de posar-nos en disposició (amb la pregària, el dejuni i l’almoina) perquè Déu ens converteixi i pugui actuar en nosaltres i per mitjà nostre.

tracking