Creat:

Actualitzat:

Els pastors, segons els relats evangèlics, foren els primers a rebre la notícia del naixement del Salvador. Un àngel els anuncià la gran notícia: “Avui, a la ciutat de David, us ha nascut un Salvador, que és el Messies, el Senyor” (Lc 2,11). I el lloc on la reberen no els fou gens estrany. Es trobaven al camp pasturant els seus ramats, un indret habitual on ells es guanyaven la vida pobrament.

Certament que no es deurien esperar aquella notícia. Ni molt menys que un àngel els l’anunciés. Potser el més sorprenent, molt més que els fets extraordinaris de l’aparició, fou que haguessin comptat amb ells. Es trobaven fora de la ciutat, pasturant els ramats, però també els havien allunyat de la societat. Era un grup marginat tan socialment com religiosament. La imatge bucòlica que atorguem als pastors dels nostres pessebres no la tenien els del temps de Jesús.

A més, l’àngel els dona les senyes per identificar-lo: “Trobareu un nen en bolquers, posat en una menjadora” (Lc 2,12). Quan comentava aquests detalls aquests dies passats amb els infants em reconeixien que no era tan estrany trobar un nadó en bolquers però sí que n’era trobar-lo en una menjadora. I els convidava a pensar que Déu es posa tant al nostre abast que es comunica de manera adequada al nostre nivell, al nostre llenguatge, a les nostres vivències. Els pastors unes altres senyes potser no les haurien comprès però entenien perfectament què era una menjadora i no es preguntarien si podien entrar en una establia.

Perquè, de fet, l’àngel no els dona tan sols les senyes, sinó que els convida a anar-lo a trobar. Per a reconèixer-lo calia buscar-lo, calia posar-se en camí: “Arribem-nos a Betlem a veure això que ha passat i que el Senyor ens ha fet saber” (Lc 2,15). I havent-ho vist amb els seus propis ulls, ens diu l’evangelista, els pastors contaren el que els havien dit d’aquell infant.

Algunes de les nostres cançons de Nadal com El Rabadà o Anem a Betlem que cantem aquests dies de Nadal també ens conviden a anar a Betlem, és a dir, ens conviden a cercar el Senyor, a descobrir-lo amb els senyals que Ell ens dona i que, potser per ser tan normals, ens passen desapercebudes però, en definitiva, ens indiquen la seva presència avui en el nostre món: l’amor, la donació, la humilitat, la fraternitat, la senzillesa, l’austeritat, el perdó... ens fan sentir-lo avui també enmig nostre. Bona anada a Bet­lem i bon Nadal!

tracking