Creat:

Actualitzat:

Recordo perfectament el dia que a la classe de religió ens van explicar l’Any litúrgic. Amb el compàs ens feren dibuixar primer una gran circumferència i després una altra de més petita a l’interior. Seguidament, haguérem d’unir les dues circumferències amb unes línies creant uns espais que no podien ser iguals de llargada. Aquell cercle representava l’Any litúrgic i cada apartat era un temps litúrgic. La proporció d’espai de cada fragment havia de correspondre’s a la durada de les setmanes de cada temps litúrgic. Calia escriure ordenadament en cada casella: Advent, Nadal i Epifania, Temps de durant l’any, Quaresma, Pasqua i Temps de durant l’any. Vam acabar pintant cada espai amb el seu color litúrgic corresponent i hi afegírem les celebracions més importants de cada temps litúrgic, les festes del Senyor, de la Mare de Déu i dels sants i santes.

Aquesta representació gràfica de l’any litúrgic ens suggereix una imatge cíclica de l’Any litúrgic, amb un inici i un final, que es repeteix cada any. Una mirada superficial o objectiva de l’Any litúrgic podria quedar-se aquí, com qui mira el calendari de l’any civil distribuït en mesos, setmanes i dies que ens ajuden a situar-nos en el temps.

Però si aprofundim en l’Any litúrgic descobrim la riquesa que aquest ens porta perquè en ell escoltarem novament la Paraula del Senyor, rebrem la gràcia de Déu per mitjà dels sagraments, intensificarem la nostra pregària, ens deixarem acompanyar pel testimoni i la intercessió dels sants, ens donarem més al nostre proïsme, és a dir, ens permetrà créixer en el nostre camí de fe, esperança i caritat.

Avui comencem un nou Any litúrgic amb el primer diumenge d’Advent. Però no comencem de nou com aquell que posa el comptador a zero, perquè seguim recorrent el nostre camí de fe personalment i comunitàriament.

Potser per aquest motiu ens diuen que la imatge visual que s’escauria més a l’Any litúrgic no és la del cercle tancat que ens porta sempre al mateix punt, sinó la de l’espiral que va augmentant el seu gruix representant la riquesa que comporta la vivència de cada any.

Que tinguem un bon inici d’aquest Any litúrgic i una bona continuació.

tracking