Les set claus

Recuperar la sobirania

Les dades digitals són el nou petroli

Creat:

Actualitzat:

Fa menys d’un mes, un dibuixant andorrà denunciava a les xarxes com un cartell generat amb intel·ligència artificial havia estat el guanyador d’un concurs per al Consell General dels joves. Als Estats Units, el New York Times denunciava Microsoft per infringir els seus drets d’autor per què Open AI utilitza milions dels seus articles. Encara que són dos fets d’una escala molt diferent, ens mostren una realitat immutable, quan publiquem digitalment estem treballant gratuïtament per a la intel·ligència artificial (IA). La IA s’aprofita de totes les nostres creacions intel·lectuals i dades personals digitals publicades fins a la data sense pagar-nos res i sense que en tinguem cap control. Davant la situació, podem agafar tres vies.

Primer, una via de control polític centralitzat. Podem fer com la Unió Europea, generant una legislació restrictiva. Una altra legislació amb intencions molt lloables i que fracassarà perquè vol controlar el que no pot controlar. Segon, una via privada corporativa. Podem deixar el control als gegants tecnològics. Això és el que està passant. Per exemple, Microsoft controla el consell d’administració d’Open AI, alhora que Microsoft passa a ser l’empresa més valuosa del món a la borsa.

Finalment, podem promoure la via de la descentralització, la sobirania i la llibertat. Hem de recuperar el control sobre les nostres dades personals i creacions intel·lectuals. Això es pot fer a través de la implementació de tecnologies com la que nodreix el Bitcoin. La intel·ligència artificial descentralitzada utilitzaria la tecnologia blockchain per a la distribució, processament i emmagatzematge de dades a través d’una xarxa de nodes. En un sistema descentralitzat, els usuaris poden beneficiar-se de la intel·ligència artificial sense perdre el control de les seves dades.

Un dels majors reptes de la humanitat és recuperar la sobirania, abans que governs autoritaris o multinacionals ens robin i s’aprofitin de nosaltres com està passant ara mateix.

tracking