Creat:

Actualitzat:

Les dues cambres del Parlament francès van aprovar dimarts passat el projecte de llei del govern “per controlar la immigració i millorar la integració”. La seva tramitació parlamentària ha estat realment un daltabaix polític que sens dubte passarà factura, ja que ha estat un clar exemple del poder de la ultradreta al país veí.

El text legislatiu ha multiplicat les concessions al partit de Marie Le Pen, fins al punt de ser considerat un text que va en contra dels idearis i principis d’En Marche. De fet, la tramitació i posterior aprovació ha debilitat l’estabilitat del seu grup parlamentari: el vessant més progressista del partit ha votat en contra del projecte de llei.

Entre altres mesures, es preveu un enduriment dels requisits per al reagrupament familiar, el retorn del delicte d’estada irregular al Codi Penal, la pèrdua de la nacionalitat francesa de les persones que cometin un atemptat contra l’autoritat i disposin de doble nacionalitat o l’establiment d’un dipòsit de garantia que els estudiants estrangers hauran de pagar.

A més a més, les mesures de regularització són més restrictives del que havia plantejat el govern en un primer moment, ja que el permís de residència s’atorgarà únicament a les persones que resideixin a França tres anys abans, amb la inclusió d’un sistema de quotes molt semblant a l’andorrà.

Condició sine qua non per aprovar la llei per a la ultradreta era distingir entre els estrangers amb feina dels que no en tenen, per tal de regular l’atorgament dels ajuts socials. Els primers han d’acreditar dos anys i mig de residència i els segons, cinc.

Però la reforma no acaba aquí. Els republicans reclamen una mesura per tal de carregar-se l’accés universal a la sanitat i limitar-lo a un accés d’urgència per als estrangers no comunitaris. Tot i que es va pactar no incloure res al respecte al text recentment aprovat, Elisabeth Borne –primera ministra– s’ha compromès a elaborar una reforma específica les setmanes vinents.

El tema promet...

tracking