Creat:

Actualitzat:

La salut de la nostra llengua és preocupant a Andorra i a la resta del domini lingüístic on el català es parla. Les dades d’estudis recents demostren que, malgrat que la població en té un ampli coneixement, cada vegada es parla menys. Aquesta constatació és preocupant i ha d’encoratjar-nos a prendre mesures per dinamitzar-ne l’ús. El català necessita una defensa ferma i un impuls decidit per reeixir a la nostra societat.

El fet que els professionals titulats que vinguin a Andorra a treballar hagin de posseir el nivell B2 de català, d’acord amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, és un pas per garantir que aquestes persones nouvingudes coneixeran el català, però no ens assegura que el parlaran. De fet, al nostre país hi ha molts professionals que, malgrat portar cinc, deu, quinze o més anys vivint-hi, no han fet mai el pas de parlar-lo. Així doncs, hem d’entendre que la bona salut del català depèn en gran manera de totes les accions i actituds individuals de cadascun de nosaltres, més que de les institucionals.

A més, hem de ser conscients que, d’entre tots els territoris de parla catalana, Andorra té una responsabilitat col·lectiva afegida pel fet de tenir el català com a única llengua oficial, la qual cosa fa que hàgim de vetllar pel seu ús i continuïtat.

Per mantenir viva la nostra llengua, hem de saber transmetre la importància i el valor de conèixer-la i parlar-la. La responsabilitat més gran la tenim tots aquells que la coneixem i la utilitzem diàriament. Som nosaltres, en el nostre dia a dia, els que l’hem d’apropar a les persones nouvingudes, cercant sempre la seva inclusió tot generant oportunitats perquè la utilitzin.

I s’equivoquen aquells que canvien de llengua a la mínima ocasió per un suposat tema d’educació. En realitat, fan un flac favor a la nostra llengua i també a l’interlocutor, ja que aquest, cada vegada que això passa, perd, d’una banda, l’oportunitat d’aprendre-la i emprar-la i, de l’altra, la possibilitat d’integrar-se amb naturalitat i progressar en tots els àmbits d’aquesta societat.

tracking