Les set claus

Mobilitat, sí, sostenible, també

Crec que l’ordre dels factors sí que altera el producte

Creat:

Actualitzat:

Dimecres passat vam conèixer les conclusions de l’estudi de les possibilitats d’obertura de la xarxa de mobilitat andorrana, del qual podem extreure dues conclusions: cal millorar el desenclavament del país i, sobretot, necessitem prendre mesures per solucionar el col·lapse circulatori intern.

En aquest sentit, crec que l’ordre dels factors sí que altera el producte. Cal, al meu parer, coneixedors de la capacitat inversora del país en infraestructures; prendre, primer, les mesures escaients per solucionar el col·lapse circulatori intern abans de potenciar l’arribada de més visitants al país. I cal fer-ho obligatòriament de forma sostenible.

Per això, crec que de les propostes que ens van presentar, la més adequada per donar resposta a les necessitats del país i els reptes de la lluita contra el canvi climàtic, és la d’un tramvia que uneixi Sant Julià de Lòria amb la part alta d’Escaldes, per des d’allà a través d’un transport segregat per cable arribar fins a Encamp i la Massana. Aquesta opció ens aportaria una alta capacitat de transport, suficientment per reduir les congestions, ja que seria escollida per molts usuaris per la seva comoditat i fiabilitat.

Solucionada la mobilitat interior és quan hem potenciar el desenclavament del país, per poder atraure més visitants sense grans retencions. Aquí de nou, hem de combinar les millores viàries amb l’anhelada arribada del ferrocarril.

Evidentment, hem de millorar els accessos per carretera, com un nou vial a la solana del Pas de la Casa que ajudi a descongestionar l’accés al poble. Però cal ser més ambiciosos i aconseguir amb tots els mitjans al nostre abast (tècnics, governamentals, parlamentaris, econòmics i comercials) convèncer els estats veïns perquè impulsin la connexió ferroviària amb Andorra. Només així assolirem el repte de tenir una millor mobilitat, amb més capacitat de transportar persones i mercaderies i, sobretot, sostenible.

* Marc Magallon, President suplent del grup parlamentari independent

tracking