Creat:

Actualitzat:

Ja fa uns dies que tant Govern com FEDA ens alerten de les més que probables pujades de les tarifes de la llum, a conseqüència de la crisi energètica. Fins i tot, en declaracions amb un to més alarmista, ja es mencionen possibles talls de subministrament si el pla de contingència no fos suficient. Per limitar les futures afectacions sobre els consumidors es fa una crida general a reduir el consum energètic, i cal la implicació de les administracions, dels grans consumidors, però també dels petits.

I amb tot això, topo amb una llista de possibles accions quotidianes per reduir el consum domèstic. Algunes són ben evidents, com el fet de tancar els llums si no fan falta o apagar els aparells electrònics en lloc de deixar-los en repòs. Aquests gestos no requereixen cap esforç, més enllà d’adquirir uns hàbits que els nostres avis tenien ben interioritzats. Altres accions, en canvi, no són tan òbvies, com no posar els plats cuinats encara calents a la nevera, apagar els focs abans d’acabar la cocció per aprofitar la calor residual, prioritzar el rentavaixella a la rentada a mà, o desendollar els carregadors que no es fan servir. Finalment, també hi ha mesures que requereixen una major o menor inversió, com ara utilitzar bombetes de baix consum, escollir electrodomèstics amb etiquetes energètiques triple A, instal·lar termòstats, fer manteniments de les calderes o tenir un bon aïllament de finestres. Malauradament, totes les llars no disposen d’aquests equipaments, ni poden assumir la inversió neces­sària.

Tan important és alertar de la necessitat de fer un estalvi energètic com fer una bona campanya de comunicació per informar tots els consumidors dels possibles gestos, desconeguts per molts de nosaltres. Per altra banda, també cal continuar impulsant campa­nyes, com el recentment tancat pla Renova, per ajudar a incorporar fonts d’energia renovables a les llars i millorar l’eficiència energè­tica.

tracking