Dimarts, 9 de abril de 2024

Les set claus

El futur de la mobilitat

La mobilitat no es pot resoldre només amb noves infraestructures

Creat:

Actualitzat:

Segons l’estudi de creixement urbanístic realitzat pel comú d’Ordino, la població de la parròquia podria duplicar-se en pocs anys si es manté el ritme de construcció actual. Desconec la tendència de les altres parròquies, però sí que m’atreveixo a afirmar que el nombre d’habitatges del país augmenta per sobre de les necessitats demogràfiques, i la població creix amb residents que provenen d’altres països. Són moltes les problemàtiques que deriven d’un creixement accelerat de la població: l’augment de les necessitats de recursos energètics i hídrics, l’increment de la contaminació, o de les dificultats de mobilitat.

Tots sabem que el país ja té problemes de mobilitat. Alguns dels trams conflictius els trobem a la Massana o a l’entrada del país per la frontera del riu Runer. Per a uns és imprescindible fer la variant de Sant Julià de Lòria, que milloraria l’entrada de molts turistes. Per als altres, la prioritat és el desviament de la Massana, perquè afecta tots els residents de les Valls del Nord, pràcticament cada dia, matins, migdies i vespres. La decisió la prendrà qui li correspon amb els millors criteris possibles, i sobretot, tenint en compte les limitacions pressupostàries. Ara bé, cal tenir present que un augment de la població pot comportar l'empitjorament general de la mobilitat al país i l’aparició de nous punts conflictius; i la inversió en noves infraestructures viàries no pot ser l’única solució al problema.

El país ha de garantir la mobilitat dels nacionals i, al mateix temps, permetre l’entrada dels turistes que ens visiten. Amb la perspectiva de creixement de població, s’accelera la necessitat de fer una seriosa reflexió sobre quines són les infraestructures imprescindibles. Però, al mateix temps, cal que ens plantegem un nou model de mobilitat més sostenible i respectuós amb el medi ambient i, sobretot, cercar estratègies per a un creixement sostenible del nombre d’habitants al país.

tracking