Les set claus

La resposta del Consell d'Europa

Una guerra que pot esdevenir la III Guerra Mundial

Creat:

Actualitzat:

Les conseqüències de l’agressió de la Federació Russa contra Ucraïna van ser l’únic tema d’una sessió plenària extraordinària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE), que es va celebrar dilluns 14 i dimarts 15 de març del 2022. Una sessió que sens dubte ha estat la més emotiva de les que he tingut l’honor de participar.

No recordo un debat més extens de participants, en què, de manera unànime i alçant la veu en representació de tots els països membres, es va condemnar durament la invasió, la intervenció armada, la vulneració dels drets humans, les morts, la massacre, l’ús indiscriminat d’artilleria i bombardejos i, en definitiva, la vergonya mundial de l’actuació de la Federació Russa.

Vam tenir l’ocasió d’escoltar el primer ministre d’Ucraïna, Denís Xmihal, que va a afirmar que no és una guerra de Rússia contra Ucraïna, ja que “Putin ha començat una guerra que pot esdevenir la III Guerra Mundial”, i fins i tot va parlar per videoconferència un parlamentari ucraïnès, amb l’uniforme de soldat i al camp de batalla, per explicar el sentiment dels habitants del seu país, que va fer que tots els parlamentaris de l’Assemblea s’aixequessin de les seves cadires i l’aplaudissin.

Finalment, va tenir lloc la votació per expulsar a la Federació Russa del Consell d’Europa. Dos-cents setze vots favorables i tres abstencions. En saber quina seria la decisió, i fent novament mostra del seu temerari ego, (no em fan fora, soc jo qui marxa), el ministeri d’Exteriors del govern de Putin va dirigir-se per escrit a l’Assemblea Parlamentaria, per tal d’informar de la seva voluntat de deixar de ser Estat membre del Consell d’Europa.

Al final de la sessió, el president de l’APCE, Tiny Kox, va declarar: “Estem tristos perquè avui hem hagut de demanar l’expulsió d’un Estat que fa més de 25 anys que és membre de la nostra organització, però m’alegro perquè ens hem atrevit a fer-ho. No hi ha lloc en aquesta organització per a aquells que creuen les línies vermelles.” Totalment d’acord.

tracking