Creat:

Actualitzat:

La cultura no només té una dimensió individual i social que incideix en el desenvolupament de la persona i de les societats, sinó que també aporta una dimensió econòmica que contribueix a incrementar la riquesa d’un país. Així es fa evident que els poders públics han de contribuir a crear i mantenir no només un clima propici a la llibertat d’expressió artística, sinó també les condicions materials que facilitin la manifestació d’aquest talent creador. Els vuit anys de govern de Demòcrates d’Andorra ens deixen amb un panorama de creació cultural fluctuant, poc pensada i sense línies d’actuació. Algú ho va definir molt bé: una cultura a cop de talonari.

Per capgirar aquesta situació, el Partit Socialdemòcrata, entre les propostes que plantegem, impulsarem l'Estatut de l'Artista -inspirat en la “Recomanació relativa a la condició de l’artista” de la ONU, 1980- amb l'objectiu de buscar solucions als problemes laborals i jurídics en cadascuna de les professions artístiques i culturals i dissenyar una estratègia d'actuació que permeti millorar la legislació vigent que regula el sector.

Es tracta d’acompanyar l’artista en la seva creació. Que els artistes i creadors tinguin accés als mitjans necessaris per tenir els drets en matèria d’ocupació, de condicions de vida i de treball. S’han de donar les condicions perquè creadors, organitzacions professionals i sindicals participin en l’elaboració de les polítiques culturals i laborals, i a les escoles fomentar les mesures necessàries perquè es valori la creació artística.

Hi ha molta feina per fer i, per començar, una diagnosi de la situació de l’artista per establir el marc legal que asseguri les condicions necessàries per al desenvolupament de la seva activitat que reculli aspectes com el de la protecció social, la contractació, la formació, la tributació i la propietat intel·lectual. Us proposem una cultura per viure-la i per viure’n, una cultura per a tothom.

tracking