Les set claus

Adeu a l'IGI de successions

Deixen d’estar subjectes a IGI les trans­missions ‘mortis causa’ de béns immobles

Creat:

Actualitzat:

La Llei 18/2019, del 15 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2019 introdueix importants modificacions en l’àmbit fiscal. Entre les més rellevants trobem modificacions a la Llei de l’IRPF, amb referència a la deduïbilitat de les cotitzacions a altres sistemes de seguretat social diferents a la CASS. A més, a través de les reformes es permet al ministeri de Finances accedir a informació sobre les rendes registrades en els formularis de la CASS, així com s’inclou la possibilitat de poder aplicar la reducció per càrregues familiars en cas de tutela o acolliment d’una persona que no sigui ascendent o descendent de l’obligat tributari.

Un dels temes clau recau en la modificació de la Llei de l’IGI, que introdueix la no-subjecció a l’Impost de les transmissions mortis causa de béns immobles afectes a l’activitat d’arrendament o de promoció, urbanització, construcció o rehabilitació d’edificacions, amb la finalitat d’homogeneïtzar el tractament fiscal que rebrien les mateixes operacions per l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries.

Aquesta modificació suposa donar major seguretat jurídica als contribuents andorrans, al no fer tributar per impostos indirectes (IGI) les transmissions mortis causa, fet que molts consideràvem que no era homologable amb la pràctica dels països del nostre entorn.

A més, a través de la llei 18/2019, del 15 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2019 s’adeqüen els coeficients d’actualització utilitzats en el càlcul de la base de tributació de l’Impost sobre Plusvàlues en les Transmissions Patrimonials Immobiliàries. De manera que, es modifiquen els coeficients d’actualització i s’inclou el coeficient relatiu a l’any 2018: 1,00.

Aquestes modificacions, com moltes d’altres, suposen un pas endavant en el procés d’homogeneïtzació de la nostra normativa tributària i d’adaptació amb el que estan fent els països del nostre entorn.

tracking