Creat:

Actualitzat:

En l’actualitat, en circulació existeixen 521 milions de bitllets de 500 €, és a dir, uns 260.500 milions d’euros, que representen el 2,4% del total del nombre de bitllets en circulació, però que sumen el 21,7% del valor total dels bitllets en circulació.

L’alta concentració de valor en aquests bitllets, i la dificultat de controlar transaccions en efectiu els fa ideals com a instruments per al blanqueig de capitals, així com per a finançar operacions vinculades al narcotràfic i al terrorisme.

La utilització massiva del bitllet de 500 € en operacions il·lícites ha forçat el BCE a actuar, i a partir del 27 de gener del 2019 tots els bancs centrals de l’eurozona (excepte Alemanya i Àustria, que ho faran a partir del 26 d’abril) retiraran tots els bitllets de 500 € que caiguin a les seves mans.

Aquest és un segon pas en la lluita contra el blanqueig de capitals amb aquests bitllets. La primera mesura adoptada pel BCE fou deixar de fabricar el bitllet de 500 € l’any 2014.

Però què significa això per als ciutadans?

A la pràctica, significa que els bancs centrals començaran a retirar el bitllet de 500 € durant el mes de gener, i que no en tornaran a entregar als bancs privats per la seva distribució al públic en general. No obstant, seguiran sent de curs legal, podran utilitzar-se com a mitjà de pagament i seguiran circulant mentre no arribin a mans d’un banc central que els retirarà de la circulació. També mantindran de manera permanent el seu valor i podran canviar-se als bancs centrals de l’eurozona sense límit de temps.

Els bitllets de 500 € tenen data de caducitat. Però, i la resta l’efectiu?

Els grans bancs indiquen que els pagaments electrònics creixen molt ràpidament. En els propers anys superaran els pagaments en efectiu a un ritme del 10% anual. La facilitat de pagar amb targetes sense contacte o amb el mòbil el fa molt mes còmode i pràctic que el pagament en efectiu. El futur serà sense efectiu.

*Vladimir Fernández, Soci Crowe

tracking