Les set claus

Europa i el model 720

La UE posa en qüestió la legitimitat del controvertit model 720

Creat:

Actualitzat:

Revés europeu al model 720 d’Espanya. Un dictamen de 24 pàgines en els que la Unió Europea posa en dubte les regles del joc fiscals que utilitza el regne d’Espanya a través del seu model 720 fan trontollar l’Agència Tributària Espanyola.

La conclusió és que es tracta d’un règim discriminatori i desproporcionat amb la jurisprudència comunitària i que s’estaria vulnerant la lliure circulació de persones, de treballadors, de llibertat d’establiment, de prestació de serveis i sobretot de circulació de capitals.

La comissió europea considera que Espanya pot tenir dret a exigir als seus contribuents que notifiquin a l’agència tributària determinats actius que tenen els contribuents a l’estranger, però les multes imposades en cas d’incompliment són desproporcionades, molt més altes i costoses que les aplicades en un context nacional. Consideren que aquesta norma pot dissuadir empreses i particulars a invertir en el mercat únic o desplaçar-s’hi. Per aquest motiu entenen que aquestes disposicions entren en conflicte amb les llibertats fonamentals de la Unió Europea.

Així mateix cal remarcar que tot i que en el seu dictamen únicament qüestionen les multes desproporcionades, semblaria ser que hi ha altres aspectes de fons que també qüestionen del controvertit model 720; tals com la imputació dels bens no declarats com a guany patrimonial en l’IRPF sense possibilitat d’acreditar la prescripció, la sanció addicional del 150% sobre la quota de l’IRPF que resulti d’aquella imputació, o les sancions formals desproporcionades.

En tot cas els residents espanyols tornen a viure altre vegada la inseguretat jurídica d’un model fiscal força complex i engavanyat que dificulta l’exercici de les seves obligacions fiscals amb el seu estat; i en aquest cas només ens queda demanar a les autoritats fiscals andorranes un exercici pràctic i simple en l’aplicació de les normes tributàries a casa nostra.

* Vladimir Fernàndez Armengol, Soci Crowe

tracking