La tribuna

La Constitució, necessitat de canvis!

Els valors que defineixen la nostra nació cap a un futur més democràtic

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana, en commemorar l’aniversari de la nostra Constitució, des del grup parlamentari Andorra Endavant volem prendre un moment per reflexionar sobre els valors que defineixen la nostra nació cap a un futur més democràtic. La Constitució d’un país no és només un document legal, és la manifestació més profunda dels ideals d’una societat vers la llibertat, la justícia i la igualtat. Per nosaltres, la Constitució ha de ser un document legal viu, que s’adapti al nostre temps per garantir que els valors i principis que defensa s’adaptin a la nostra societat, en constant evolució. Tot és millorable, fins i tot si parlar de modificar la Constitució pot semblar una tasca intimidant. No obstant això, és crucial mostrar valentia i realitzar els canvis necessaris per assegurar la primacia dels principis fonamentals de la nostra societat.

La democràcia, com a pilar essencial de la nostra Constitució, es basa en el principi fonamental que el poder resideix en el poble. És el poble qui tria els seus representants i participa en les decisions que afecten la nostra societat; recorda que cada veu és important, que tots tenim dret a ser escoltats i que la diversitat d’opinions enriqueix el debat públic. En aquest sentit, Andorra Endavant continua defensant la participació ciutadana en les decisions polítiques, però també advoca per proporcionar tota la informació de manera objectiva i transparent perquè cada ciutadà pugui prendre posició amb un coneixement detallat de les qüestions en joc. Així mateix, manifestem la nostra voluntat d’explicar i compartir l’estudi d’impacte per a l’acord d’associació amb la UE encomanat al prestigiós gabinet Gide. Actualment, el referèndum pel sí o no a l’acord d’associació amb la UE marcarà, com ho va fer la Constitució en el seu moment, un abans i un després, obrint les portes a una Andorra ben diferent. Creiem que era el nostre deure com a consellers generals encomanar un estudi neutre que informi de quins seran aquests canvis. Al nostre entendre és crucial comprendre els detalls d’aquest acord per ser coneixedors de com afectarà el nostre país. És la nostra garantia per la transparència i la informació precisa com a guia per a aquest procés de votació. Us esperem al Centre de Congressos d’Andorra la Vella dilluns 25 de març a les 19.30 hores.

La transparència, d’altra banda, és un element clau per a una democràcia veritable. Garanteix que les decisions preses pels nostres representants siguin responsables davant del poble. Implica un accés obert a la informació pública, permetent als ciutadans comprendre els processos de presa de decisions i supervisar l’ús dels recursos públics. Com a principi fonamental, és un element indispensable en qualsevol democràcia moderna. El cas recent que implica la consellera Carine Montaner ens recorda l’imperatiu de la transparència establert al Manual Digest i la nostra Constitució. De fet, la nostra llei fonamental exigeix explícitament que l’administració pública actuï amb objectivitat i transparència per servir l’interès general. És en aquest sentit que l’adopció recent de la Llei de transparència i accés a la informació pública el desembre del 2021 reforça el nostre compromís amb aquest principi democràtic. Més enllà dels principis jurídics i polítics, i no menys destacable, hi ha una dimensió filosòfica a considerar. Podríem parlar de moralitat si considerem la transparència un delicte? La democràcia i la transparència no són només conceptes pràctics, sinó també ideals morals. Representen el nostre compromís amb la veritat, la justícia i el bé comú. Hem de qüestionar-nos si estem complint els principis democràtics establerts a la nostra llei fonamental i si estem defensant-los en tot moment.

Nosaltres creiem que la Constitució ha d’anar més enllà per reforçar la separació de poders tal com havíem proposat en el nostre programa electoral. Cal una justícia despolititzada i completament independent. La nostra Constitució, però, estableix, segons l’article 93, punt 2, que “el ministeri fiscal es compon de membres anomenats pel Consell Superior de la Justícia a proposta del Cap de Govern”. Ciutadans! Caldria modificar la Constitució per prohibir els nomenaments de les figures judicials en el cas en què la persona hagi estat recentment en unes llistes electorals o hagi ocupat un càrrec electe.

Andorra ha de reforçar els fonaments marcats per la nostra Constitució, garantir la transparència i la separació de poders, tal com entenia el filòsof Montesquieu.

* Carine Montaner, Noemí Amador i Marc Monteagudo, Grup parlamentari Andorra Endavant

tracking