La tribuna

Sospirs, esternuts i badalls

Tres actes, quasi involuntaris, que tenen molta importància en la nostra vida

Creat:

Actualitzat:

Sospirar, esternudar i badallar. Tres actes, quasi involuntaris, que tenen molta importància en la nostra vida.

Fa poc llegia a La Vanguardia un article que parlava dels avantatges de sospirar. O fa vostè? Doncs sembla que qui sospira viu més anys. Un estudi científic ho demostra. Sembla que allibera substàncies molt beneficioses per a l’organisme. Jo sempre havia pensat que sospirar era un símptoma de malestar personal, de protestar davant d’una situació que ens sembla injusta. Tenia la impressió que era perjudicial per a la salut i resulta que estava del tot equivocat.

La vellesa és esternudar, tossir i preguntar quina hora és, diuen. Potser sí. Però ara, ves per on, sospirar té grans avantatges. Millor sospirar que callar. Sospira tant com vulguis, que és bo per a la salut.

El mateix passa amb els badalls; t’alliberen de certa càrrega i, de pas, encomanes a les persones que tens al costat. Tot és començar, i al cap d’una estona, badalla el restaurant sencer. Almenys és un tipus de contagi que no fa mal a ningú, i més que deixar-te al llit et convida a anar-hi.

I els esternuts? No sé vostès, però personalment tinc una dependència quasi crònica a l’esternut. Per regla general, en circumstàncies normals esternudo cada dia, un plegat de vegades, sobretot de nit, havent sopat. Deu ser hereditari, ja que al meu pare també li passava. Si esternudo m’allibero, em relaxo.

Ara bé, si passo una època dolenta, si estic estressat, em costa esternudar. Inicio la seqüència i en el moment de realitzar l’acte se’m talla. No em surt. Els puc assegurar que et quedes molt frustrat i l’estrès es multiplica… La sensació és horrible. Vaja, un gatillazo nasal que fa molta ràbia. Per cert, també és complicada la traducció al català d’aquest verb sexual; podem dir, fer misto... tot i que si s’aplica a l’esternutno sembla gaire encertat.

Quan em passa intento trobar remeis; n’hi ha molts: mirar un llum encès, posar els peus en un lloc fred.Però no acaben de funcionar. Fins i tot he provat solucions per via nasal: el pebre i en cas extrem el rapè. Ara ja no; no fos cas que per culpa del rapè tornés a fumar.

Per acabar, uns quants refranys més: val més suar que esternudar (com poden comprendre, no hi estic gens d’acord). Badall no ment: o son o talent. El badall no pot mentir, o té gana o vol dormir. No hi ha res malgastat que no sigui sospirat.

tracking