La tribuna

Andorra Endavant insisteix en la transparència en l'acord d'associació

El poble andorrà ha de poder examinar els termes de l’acord per poder votar

Creat:

Actualitzat:

Mentre el govern andorrà anuncia el tancament de les negociacions amb la Unió Europea per a l’acord d’associació, emergeix una qüestió crucial dins de la població andorrana: la transparència i l’accés a la informació. Andorra Endavant, grup parlamentari compromès amb la ciutadania, posa de manifest aquesta preocupació urgent, afirmant que el poble andorrà, actor central d’aquesta decisió històrica, ha de poder examinar detalladament els termes d’aquest acord per votar amb plena consciència en el referèndum que s’apropa.

En aquest sentit, Andorra Endavant ha defensat fermament la necessitat d’una presentació equilibrada dels avantatges i inconvenients de l’acord d’associació. Per al grup parlamentari, és inconcebible deixar la població en la ignorància de les implicacions majors d’aquesta decisió per al futur del país.

Davant el rebuig del Govern i del Consell General de contractar un gabinet expert que faci un estudi d’impacte en paral·lel de l’estudi de l’ARI, Andorra Endavant ha pres la iniciativa de sol·licitar l’expertesa de professionals neutrals i altament competents per avaluar objectivament els riscos i les oportunitats de l’acord. Davant la importància de la situació, el grup parlamentari ha encarregat el gabinet d’advocats Gide, un dels més prestigiosos en la matèria, dirigit per Benoit Le Bret des del 2008, un expert reconegut pels afers de la Unió Europea. Exalt funcionari del ministeri de finances de França, exprofessor d’Universitat, excap de gabinet de la Comissió Europea durant nou anys, i advocat especialitzat en afers europeus amb el seu equip, Benoit Le Bret aporta una expertesa valuosa a aquesta avaluació. És important destacar que el gabinet Gide recentment va elaborar un estudi neutral per a Mònaco en el marc de negociacions similars amb la Unió Europea. Basant-se en aquest estudi, el govern de Mònaco va optar per suspendre les negociacions; es destaca, així, la importància d’una anàlisi aprofundida i imparcial dels termes d’un acord d’associació.

Les conclusions per Andorra de Benoit Le Bret seran presentades en una conferència pública programada per al 25 de març vinent, de 19.30 a 21 hores, amb traducció simultània al català, a l’Auditori de la Sala de Congressos d’Andorra la Vella. Aquest esdeveniment oferirà als ciutadans andorrans l’oportunitat de comprendre millor els detalls de l’acord d’associació amb la UE i de fer preguntes a un expert de primer nivell. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és permetre que cada ciutadà andorrà prengui una decisió informada en el referèndum, sospesant els arguments a favor i en contra de l’acord d’associació. Andorra Endavant reafirma així el seu compromís amb la democràcia participativa i la transparència, valors fonamentals de la societat andorrana.

En aquest moment crucial per al futur d’Andorra, és imperatiu que cada veu sigui escoltada i que cada ciutadà pugui exercir el seu dret democràtic amb plena consciència. L’acord d’associació amb la UE representa un repte important pel país, i és responsabilitat de tots garantir un procés decisori transparent i democràtic. Per a més informació sobre la conferència de Benoit Le Bret i sobre l’acord d’associació amb la UE, convidem els ciutadans a seguir les notícies a través dels canals oficials de comunicació d’Andorra Endavant.

* Carine Montaner, Noemí Amador i Marc Monteagudo, Grup parlamentari Andorra Endavant

tracking