Creat:

Actualitzat:

Sant Antoni és el patró dels animals. Temps enrere era una gran festa per als pagesos. Al matí, missa celebrada a l’altar de Sant Antoni, que es troba al costat lateral dret de l’església. Els feien cremar més de 40 ciris, al final cantada dels goigs i, després de la missa, el mossèn amb els escolans passaven per totes les corts a beneir el bestiar. A la tarda, després del rosari, es feien els encants davant la rectoria.

Uns dies abans, el sagristà anava a totes les cases portant una capelleta amb el sant, un porquet i un brot de marduix. Li donaven peus orelles i altres menudalles de porc. Als encants, el sagristà subhastava aquests lots. El mossèn apuntava el nom de la persona, i la quantitat cantada. Aquests diners se’ls quedava l’església.

Molt més tard es va celebrar la vianda o escudella. El primer que la va fer a Canillo va ser el meu oncle Pere Torres, de cal Toni del forn, que des del novembre és centenari. Per molts anys amb salut.

Després quan el senyor Josep Casal, que descansi en pau, era president de la unió Pro turisme i jo, consellera del Comú, van tornar a celebrar els encants i els diners recaptats es donaven a una ONG. Ara, les noies del Pro turisme fan unes paneres que rifen després de la vianda.

Aquesta celebració en moltes parròquies es fa el diumenge més proper del dia 17. A la Massana, és festa parroquial el dia 17 per venerar Sant Antoni de la Grella, una capella antiquíssima situada al camí ral d’Andorra la Vella a Ordino, i a Sant Julià ho és el dia 20, Sant Pau ermità.

Felicitats a tots els Antonis i Antònies, encara que alguns diuen que és el sant dels rucs, i el celebren per Sant Antoni de Pàdua, el 13 de juny.

El dia de Sant Antoni, compreu un plat commemoratiu i bon profit per la vianda, escudella o ollada per Catalunya del Nord.

tracking