La tribuna

Conclusions COP28

Cal una acció global decidida de reducció d’emissions

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions climàtiques de la COP28 (Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic), que va tenir lloc a Dubai del 30 de novembre al 13 de desembre d’enguany, van generar avenços molt benvinguts tant en la necessitat urgent d’abordar les causes profundes del canvi climàtic –la crema de combustibles fòssils i l’acumulació de CO₂ associada– i fer-ho des d’una perspectiva d’infància. Ara, a l’hora de convertir aquestes paraules en accions, UNICEF advoca per un augment significatiu del finançament per prevenir i pal·liar els impactes del canvi climàtic.

Segons va concloure Kitty van der Heijen, sotsdirectora general d’UNICEF a la fi de la conferència, “per primera vegada, la COP ha prestat atenció als impactes únics i desproporcionats del canvi climàtic en la salut i el benestar dels infants, i s’ha proposat un diàleg entre experts sobre aquest tema, i es preveu que tindrà continuïtat durant el procés oficial de la COP l’any que ve. Això aplana el camí per al canvi per als infants, que són els que suporten la pitjor part dels impactes del canvi climàtic, i UNICEF està disposada a jugar-hi un paper significatiu”.

A Dubai es va establir el GDA (l’objectiu global sobre l’adaptació), que té com a objectiu ajudar els països a construir defenses per fer front als riscos climàtics, i s’hi ha donat una perspectiva d’infància. En acordar nous objectius temàtics sobre aigua, salut i nutrició, i fer referència a la protecció social i l’educació, la COP ha enviat un fort senyal als ministeris pertinents dels països presents, que han de construir la resiliència climàtica dels serveis que necessiten els infants, com ara escoles, salut, aigua i sistemes de sanejament. Ara bé, el finançament de l’adaptació internacional s’ha d’ampliar perquè això sigui una realitat.

UNICEF assenyala que allà on falta o ha fracassat l’adaptació climàtica, els infants hi surten perdent massivament. La pèrdua de vides i mitjans de subsistència causada pel canvi climàtic actual, impulsat per un nivell d’emissions històricament tan elevat, és una greu injustícia intergeneracional suportada pels infants. La decisió a aquesta COP28 d’operar i capitalitzar el Fons de Pèrdues i Danys va ser un pas important per abordar-ho. Si s’implementa bé, hauria de significar que els infants que sobreviuen als desastres climàtics almenys poden comptar amb la reconstrucció de les seves escoles, la restauració dels serveis de salut infantil i que els llocs que tenen per viure i jugar siguin segurs. A través del GGA i el Fons de Pèrdues i Danys, els líders mundials estan començant a tractar els símptomes nocius de l’alarmant augment de la temperatura. No obstant això, fins que no veiem una acció decidida per mantenir l’augment de la temperatura dins del límit d’1,5 graus, no es tractaran les causes fonamentals.

El Global Stocktake, component fonamental de l’Acord de París de 2015, vincula la implementació de contribucions d’emissions determinades a nivell nacional (NDC) amb els objectius generals d’aquest acord, i té l’objectiu final d’augmentar l’ambició climàtica, és a dir, anar més lluny en l’objectiu de reducció de les emissions. En aquesta COP s’han obert nous camins en reconèixer que limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 graus requereix reduccions dràstiques de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle i una transició per abandonar els combustibles fòssils. Ara necessitem urgentment terminis clars per aconseguir-ho, coherents tant amb l’assoliment del zero net global (reducció d’un 45% de les emissions al 2030 i assolir el zero d’emissions –compensació d’emissions amb extraccions de CO2– el 2050), així com amb una transició ràpida, justa i sensible a la infància.

UNICEF continua advocant que un altre futur encara és possible. Una transició ràpida, justa i sensible a la infància ofereix als infants l’oportunitat de desenvolupar noves habilitats, nous llocs de treball i construir un món net, segur i pròsper. Els infants no esperaran ni poden esperar que els adults actuïn, ells lideraran el canvi i correspon als adults ajudar a dotar-los de les competències, recursos i oportunitats per fer-ho. UNICEF ha estat molt satisfeta de veure que a la COP el primer dia temàtic es va dedicar a la infància, i donar una veu als joves en l’acció climàtica i el procés de la COP, i insisteix que ara és hora que els líders mundials es prenguin seriosament les seves responsabilitats no només d’escoltar els joves, sinó d’actuar per protegir els infants vulnerables que s’enfronten al canvi climàtic, especialment els menors de 10 anys.

Durant els pròxims 2 anys, els governs han de preparar i presentar nous plans nacionals d’acció climàtica, coneguts com contribucions determinades en l’àmbit nacional (NDC). UNICEF demana als líders mundials d’aprofitar aquesta finestra d’oportunitat i treballar per fer de la COP29 una COP infantil, en què assegurem el límit de temperatura d’1,5 graus que necessita la pròxima generació i que tots els plans climàtics de mitigació, adaptació, pèrdues i danys i finances tinguin els infants en el centre.

* Albert Mora, Director UNICEF Andorra

tracking