La tribuna

Dia mundial de la infància 2023

Per a cada infant, tots els drets

Creat:

Actualitzat:

El Dia mundial de la infància és la jornada d’acció mundial d’Unicef, celebrada per i per als nens i les nenes el 20 de novembre, per commemorar l’aniversari de l’adopció de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI). Enguany, el Dia mundial de la infància servirà per augmentar la conscienciació sobre la necessitat cabdal de defensar els drets de la infància i sobre el poder transformador que té la participació dels infants i els joves en la creació d’un món millor per a tothom.

Des del 2017, el Dia mundial de la infància ha estat el Dia mundial d’acció d’Unicef en favor de la infància. És un dia que posa en relleu qüestions crítiques que afecten la vida dels nens i les nenes i dona suport a la participació dels infants i els joves com a defensors dels seus drets.

El 1989, els líders mundials van signar un compromís històric amb els infants del món en adoptar la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant, un acord internacional sobre la infància. S’ha convertit en el tractat de drets humans més ratificat de la història i ha ajudat a transformar la vida dels infants i a protegir els seus drets a tot el món.

La CDI explica qui són els infants, tots els seus drets i les responsabilitats dels governs. Tots els drets estan relacionats, tots són igual d’importants i no es poden llevar als infants.

Tot i així, des que es va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant, fa 34 anys, els drets de la infància no han estat mai en una situació de major perill.

Les xifres que ha compartit la directora executiva d’Unicef, Catherine Russell, al respecte, són molt preocupants: “Calculem que, en l’actualitat, 400 milions de nens i nenes –aproximadament un de cada cinc– fugen de zones on hi ha un conflicte o hi viuen. Molts resulten ferits, moren o són víctimes de violència sexual. Perden familiars i amics. I alguns són reclutats i utilitzats per forces o grups armats. Molts han estat víctimes de múltiples desplaçaments, en els quals s’arrisquen a quedar separats de les seves famílies, a perdre anys crucials d’educació i al fet que es deteriorin els llaços amb les seves comunitats. Les Nacions Unides han verificat que entre el 2005 i el 2022 es van produir més de 315.000 violacions greus dels drets de la infància en zones on hi havia conflictes. I aquests són només els casos que s’han verificat, cosa que significa que el nombre real de violacions és amb tota seguretat molt major.”

Als conflictes militars s’hi uneix la pobresa i la desigualtat, les emergències i per descomptat la crisi climàtica mundial. A Unicef, com a organització líder en la promoció i la protecció dels Drets de la Infància, demanem un any més la complicitat dels nostres aliats, governs, organitzacions de la societat civil i del sector privat en el compliment de la convenció i els 54 drets que en formen part.

Tot i la complexa situació actual, no ens desanima continuar treballant en el nostre objectiu fundacional i ens omple d’orgull saber que tota la societat andorrana ens acompanyarà en aquest dia.

L’any passat, Andorra es va pintar de blau amb més de 90 accions diferents i sabem que aquest any no serà menys.

El blau és el fil conductor per recordar-nos que els infants i joves del nostre país són titulars de drets i que amb la seva veu i la seva participació són ciutadans actius, transformadors i dissenyadors del seu present i del seu futur. Amb el poder del seu compromís també poden millorar la vida d’altres infants, nens i nenes avui, adults demà.

Per a cada infant, tots els drets.

* Mercè Miguel, Sensibilització Unicef Andorra

tracking