La tribuna

La major part dels llogaters desconeixen els seus drets

És un problema general en molts països

Creat:

Actualitzat:

El desconeixement dels drets dels llogaters és un problema generalitzat en molts països. Sovint, els arrendataris tenen dificultats per conèixer els seus drets i fer-los complir a causa d’una manca d’informació i/o a causa de la lectura limitada als grans titulars dels diaris que en poques paraules no poden reflectir en absolut la realitat. La major part de la gent no llegeix el contingut dels articles de premsa. Per això, és essencial que el Govern i els representants polítics facin accions per informar els ciutadans sobre aquest tema tan important que és l’allotjament.

Un dels principals problemes que es plantegen és que molts ciutadans no són conscients dels seus drets com a arrendataris. No saben que tenen dret a viure en un habitatge digne i saludable, a exigir reparacions si és necessari, a preservar la seva privacitat, a estar protegits contra discriminacions i pràctiques abusives per part d’alguns propietaris, entre altres drets fonamentals. Aquest desconeixement pot dur a situacions d’explotació i injustícia que no respecten la llei vigent.

A Andorra, és deure del Govern i de tots els electes comunicar eficaçment sobre els drets dels arrendataris, sobre la llei vigent que obliga la continuïtat temporal dels contractes de lloguer anomenada pròrroga per tal que els ciutadans conservin el pis on viuen excepte alguns casos de no aplicació de la llei.

Quines són aquestes excepcions de no continuïtat del lloguer?

El propietari té dret a no acollir-se a l’aplicació del sistema de pròrrogues en els casos següents:

1. Ús social.

Quan la part arrendadora cedeixi l’habitatge arrendat al Govern per a usos socials.

2. Ús propi o familiar fins al segon grau.

Quan la part arrendadora recuperi l’habitatge arrendat, en finalitzar el contracte d’arrendament per l’expiració del termini pactat, per destinar-lo a l’ús propi o a favor de familiars de fins a segon grau.

3. Obres de la unitat immobiliària per seguretat, salubritat i higiene.

És important destacar que el nou projecte de llei sobre els lloguers preveu una prorroga temporal abans de l’alliberament del mercat privat de lloguer, és a dir, el temps necessari per tal de desplegar accions com ara l’adquisició pública d’edificis a preu assequible i accions per frenar l’especulació.

Aquest text legislatiu, que es millorarà en comissió d’Economia sobre la base de les esmenes presentades per cada força política assentada al Consell General,intenta frenar l’especulació del mercat de lloguer i els abusos a nivell dels desnonaments i solucionar els buits jurídics del control a posteriori sobre la base de queixa formal.

Quants llogaters han rebut o reben cartes que han de marxar del pis per la seva venda? Quants llogaters han rebut o reben una carta que han de marxar del pis pel seu embelliment? Molts llogaters es troben desemparats i marxen del pis sense saber que la llei els protegeix i sense saber que tenen dret de quedar-s’hi.

Les autoritats juguen un paper crucial en proporcionar informació clara i accessible sobre els drets i recursos dels arrendataris. Aquesta comunicació pot prendre diferents formes, com ara campanyes de conscienciació a través dels mitjans de comunicació, guies pràctiques, webs dedicades amb models de cartes amb respostes als propietaris que volen recuperar el pis i un número de telèfon dedicat. És el que Andorra Endavant va proposar, dilluns passat, a la reunió amb el cap de Govern i totes les forces polítiques presents al Consell General.

Més enllà de la comunicació, és crucial dur a terme iniciatives pedagògiques per millorar el coneixement dels drets dels arrendataris. Es podrien organitzar seminaris, tallers o sessions d’informació a les comunitats i llars de jubilats per explicar de manera detallada els drets i obligacions dels arrendataris. Aquestes iniciatives també han d’abordar els procediments legals a seguir en cas de conflicte. A més, és important desenvolupar recursos pedagògics adaptats a diferents públics, inclosos els més vulnerables, per garantir que ningú en quedi exclòs.

El desconeixement dels drets dels arrendataris és un problema amb conseqüències negatives importants. No obstant això, mitjançant una comunicació governamental proactiva i una pedagogia activa, és possible corregir aquesta situació. El coneixement dels drets dels arrendataris és el primer pas per garantir unes condicions de lloguer dignes i justes per a tots els ciutadans. Per tant, és essencial que el Govern i els representants centrin els seus esforços en aquesta qüestió, per aportar canvis concrets i positius a la vida dels arrendataris. Per acabar, només recordaré una citació del filòsof Confuci: “El coneixement és la clau del poder.”

*Carine Montaner, Presidenta d’Andorra Endavant

tracking