La tribuna

Voluntariat i salut mental

He comprovat els increïbles beneficis que aquesta tasca provoca en una persona

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies, llegeixo amb preocupació que la meitat dels joves de la generació Z, nascuts entre el 1997 i el 2012, es troben en tractament per abordar els seus problemes de salut mental. Els Z són 1,9 vegades més propensos que altres generacions a sofrir problemes de salut mental. Aquesta generació és coneguda per la seva actitud proactiva cap a la salut física i mental, també ha declarat sentir-se pitjor que la resta de les generacions.

Diuen que una de les raons d’aquestes elevades xifres podria ser la pressió que s’imposen a si mateixos. Com a generació que es caracteritza per valorar i defensar l’activisme i la inclusió, també té majors i més altes expectatives en múltiples aspectes de la vida, per la qual cosa els resulta senzill decebre’s.

La pandèmia ha estat, en molts casos, la causant d’aquest desencadenant, en què els Z han vist trastocat d’una forma inesperada el seu benestar i, consegüentment, la seva salut mental.

He tractat amb adolescents i joves durant tota la trajectòria professional, des de la docència i la cooperació. Durant més de 25 anys. Paral·lelament, he seguit estudiant, llegint i formant-me sobre l’etapa infantojuvenil, l’educació positiva i els seus resultats, des del vessant acadèmic i familiar.

També m’he format sobre la gestió del voluntariat per poder formar joves des de l’àmbit de la cooperació internacional, perfil que intento millorar diàriament per contribuir amb els projectes que la nostra ONGD té sobre el terreny i que beneficia milers de nens, adolescents, joves i dones. Però el més important és que he comprovat els increïbles beneficis que un voluntariat provoca en una persona, en concret en els joves.

Evidentment, existeixen malalties mentals que un voluntariat no solucionarà, però si pensem en trastorns com l’ansietat o la depressió i revelem les causes que els provoquen, descobrirem que sovint són emocions derivades d’un estat d’alerta, amenaça, perill i pors desmesurats i irracionals que ens sobrepassen, com és el cas de la primera o un trastorn caracteritzat per un estat d’ànim i sentiments de tristesa associats a alteracions del comportament i del pensament poc naturals. En molts casos, aquestes alteracions provenen d’un sentiment de buit, insatisfacció, manca de seguretat, de fe o espiritualitat o, simplement, manca de projecció de futur, de fites, objectius... Quan un jove descobreix la seva motivació és imparable, inesgotable i el seu equilibri emocional es reequilibra sol.

La nostra salut mental pot millorar si sabem invertir bé el temps i ens ocupem a explorar el món i alimentem l’ànima. Una manera seria connectar amb el dolor humà i contribuir a millorar-lo.

Sabies que el voluntariat pot ser un bàlsam per al nostre esperit i un impuls per al nostre benestar i equilibri emocional? Cada acte de servei brinda una dosi de gratitud, alegria i benestar que nodreix el nostre interior i dona una pau que ens omple. Et sents útil, pràctic, actives les teves habilitats, poses en joc els teus aprenentatges, la teva creativitat surt a la llum, les teves iniciatives prenen significat i les decisions, pes. Els teus actes repercuteixen en el benestar dels altres i això dona sentit a la teva vida i t’omple d’entusiasme, i aquí la depressió i l’ansietat no tenen cabuda.

L’aventura del voluntariat t’ensenya que el món és molt gran, que nosaltres no som res en el sentit de les proporcions però ho som tot en la connectivitat amb ell i la resta dels éssers vius. Tot està connectat i un cop descobreixes que ets part d’aquesta connexió, la vida et canvia completament perquè és en aquest procés on el teu ego va minvant en detriment de l’altruisme.

L’empatia, coneguda també com a intel·ligència interpersonal, és una qualitat bàsica que permet comprendre el que sent l’altre, encara que no sigui amb la mateixa intensitat. Connectar amb el dolor o estat mental d’una altra persona, ens fa més forts. Sempre hi ha alguna cosa que podem fer pels altres i aquest acte desinteressat d’amor ens aporta experiències molt gratificants que ens permeten créixer en totes les esferes de la vida.

En cada aventura dins el món del voluntariat aprenem que la grandesa del món supera les nostres fronteres, limitacions i condicionants que ens posem nosaltres mateixos. El voluntariat és la via per descobrir que la nostra salut mental té cura i la millor medecina és sentir-te ple ajudant els altres, aprendre a relativitzar teixint un futur millor per a tots.

No parlo sense coneixement, portem en 20 anys de treball en cooperació, més de 300 voluntaris andorrans que han treballat a Llatinoamèrica, en zones molt deprimides i ofegades per la pobresa, la violència i la misèria.

És en aquest context hostil, on el voluntariat ha florit i reviscut amb la seva intensa i encomiable labor d’assistir els més necessitats. Més d’un 20% ha repetit l’experiència per la repercussió que la seva tasca l’ha aportat, més d’un 11%, ho ha fet tres cops. Quasi la totalitat del voluntariat, en el seu retorn, assegura que els beneficis que el voluntariat li ha reportat són molt positius i que repetiria i recomanaria l’experiència a tothom. Només un 2% afirma que no estava preparat i que no va ser el seu moment.

Les xifres parlen per si soles i quasi un 50% del total han estat voluntaris d’entre 18 i 24 anys, una franja de joves que tindran segurament moltes més eines per lidiar amb una ansietat o depressió després d’haver viscut una aventura com la del voluntariat. D’això no en tinc cap dubte.

* Carla Riestra, Presidenta de l’ONGD Cooperand amb Llatinoamèrica

tracking