La tribuna

Sant Bartomeu patró del poble de Soldeu

El dia 24 d’agost a les 12 hores se celebra una missa amb autoritats i fidels

Creat:

Actualitzat:

El 24 d’agost s’ha celebrat el sant patró del veïnat de Soldeu, Sant Bartomeu.

Sant Bartomeu va ser un deixeble de Jesús. A l’església de Sant Bartomeu de Soldeu, hi diu missa cada diumenge mossèn Ramon, i el 24 d’agost celebren el seu sant patró, amb una missa a les 12 h amb les autoritats i molts fidels.

A Sant Julià també hi ha una capella particular d’aquest sant que pertany a la família Molines -Jordana. A Canillo no conec cap persona que es digui Bartomeu. A cal Borró del Forn al segle XIX hi va haver Bartomeu Mandicó. Bon sant a tots els qui porten el seu nom i d’altres el cognom com a Andorra la Vella o Encamp.

Sant Bartomeu és conegut a França per un episodi molt sagnant: “La nuit de la Saint Barthélemy” (Bartomeu) el 24 d’agost de 1572. En aquell moment hi havia les guerres de religió entre catòlics i protestants. El rei d’aquell temps, Carles IX, animat per la seva mare Catherine de Medicis, va provocar una gran massacre. Un grup de catòlics van pintar unes ratlles blanques a les portes de notables protestants a París i aquella mateixa nit els van assetjar i matar atroçment. Es va dir que el rei d’Espanya Felip II I el papa els van felicitar.

Uns quants dies més tard, Enric IV va ser nomenat rei de Navarra. Aquest va néixer al castell de Pau i per bressol tenia la closca d’una tortuga (es pot visitar encara). Parlaré d’Enric IV perquè va ser el primer rei de França que va ser copríncep d’Andorra, ja que també va ser l’últim comte de Foix.

Enric IV era protestant però es va convertir al catolicisme. Va firmar l’Edit de Nantes que donava la llibertat de culte a tots els habitants. Va donar també places fortes als protestants prop de la Rochelle. Amb el seu ministre Sully, van crear una França agrícola pròspera. Els diumenges deia als pagesos que posessin “la poule au pot”.

Malauradament, va ser assassinat el 14 de maig del 1610 per Ravaillac, quan sortia de la seva carrossa, i es diu que hauria estat un complot. A l’assassí el van esquarterar amb quatre cavalls. Més tard, Lluís XIV va revocar l’Edit de Nantes i molts protestants van marxar a l’estranger.

Casualment, Sant Cerni, patró de Canillo, també va ser esquarterat per quatre bous, una imatge que es pot veure a l’altar major de l’església parroquial de Canillo.

tracking