La tribuna

Sant Roc (16 d'agost), vot de poble de la parròquia de Canillo

La devoció dels canillencs es perd en el temps

Creat:

Actualitzat:

La devoció dels canillencs envers sant Roc es perd en el temps. La bonica talla barroca de la imatge de sant Roc és del segle XVII i els goigs manuscrits de l’any 1659.

L’honorable comú va fer reescriure els goigs que encara són cantats a la missa del sant.

Explicaré una mica la vida de sant Roc. Fill de Montpeller (1295-1327), metge d’una família acomodada va deixar-ho tot i se’n va anar a tenir cura de molts empestats (lepra, pesta) per tot Europa i fins als països d’orient. Diu la llegenda que ell també va agafar la lepra i es va refugiar en una gruta on s’alimentava d’herbes. Tenia un gos que llepava les ferides i es va curar. Va tornar a Montpeller i va morir molt jove.

És venerat a molts pobles de Catalunya i Rosselló. A Perpinyà una clínica es diu “clíniques sant Roc”.

A Canillo es parla de vot de poble de més de quatre segles: advocat contra el contagi i la pestilència. El dia de sant Roc cap pagès anava a treballar al camp.

Avui dia encara dura aquesta tradició, amb missa presidida per les autoritats i amb la cantada dels goigs. A la tarda jocs per la mainada i a la nit havaneres per tot el públic.

De Rocs en queda molt pocs a Andorra. A Canillo, l’hostal Roc deu el seu nom al propietari que es deia Roc Vidal. Durant dues generacions va existir aquest hostal/hotel. Avui en dia es diu Casa Roc i un besnet del primer Roc, un nen de 8 anys, es diu Roc Torres. A Encamp hi ha encara algun Roc: Roc Torres, Roc Rossell.

La dita diu “ets fort com un roc”. De rocs n’hi ha molts: Roc del Quer, que domina Canillo, ara amb un mirador i una estàtua. El Roc de Sant Miquel (on Feda ha construït una central de cogeneració), el Roc de les Bruixes sobre Prats, on hi ha gravats neolítics, les roques de Prats, que uns edificis porten el nom “d’edificis les Roques”, roca negra sobre Montaup on es capta l’aigua de Canillo, i baixant cap a Meritxell sobre la carretera en diuen la roca. També hi ha algun nom de cases: cal Roca, etc.

Sant Roc és el patró de Sornàs, un poblet ben conservat i acollidor, els desitjo una bona festa major.

Felicitats a tots els Rocs i Roquets, i que sant Roc ens continuï protegint de totes les malalties.

Afegiré que sant Roc no és el patró de Canillo, sinó que és sant Cerni (29 de novembre).

tracking