La tribuna

Dies de vacances

Penso que compto el temps més per temporades que no per anys naturals

Creat:

Actualitzat:

Me’n vaig uns dies de vacances i aquesta és l’última tribuna de la temporada. Em sento igual que un nen: com si anés al col·legi, s’hagués acabat el curs i ara tingués uns dies de vacances.

És curiós; penso que compto el temps més per temporades que no per anys naturals. Com si l’any acabés quan comença l’estiu, i el nou comencés després del mes protocol·lari de descans.

Hi ha moltes feines que són d’aquest tipus. Els mestres pleguen a l’estiu, i algunes empreses redueixen la seva activitat o tanquen durant l’agost. També els esportistes acostumen a fer temporades que acaben al juny; la majoria de disciplines esportives a Europa tenen l’aturada estival.

Les meves col·laboracions al programa de ràdio també arriben al final l’última setmana de juliol —durant el mes d’agost els programes són gravats—, i a principis de setembre, si tot va bé, signo el nou contracte.

Amb el Diari d’Andorra acostuma a passar el mateix: a l’agost, descans.

És convenient deixar-ho per uns dies i després tornar-hi.

Avui escric aquest article des de Cadaqués, on passo deu dies per juliol i, mentre ho faig, penso que ja toca descansar. Em costa posar-m’hi, per molt que tingui el costum d’escriure l’article cada setmana, el dissabte o el diumenge al matí.

Però sempre necessitem renovar-nos, i les vacances, en certa manera, ajuden a fer neteja. Canviem una mica els hàbits i així ens renovem. No sé si molt o poc, però, almenys, trenquem la rutina.

Bé, potser rutina no és la paraula més afortunada, o és una paraula que no té massa bona premsa i, en canvi, la rutina és bona per moltes feines, també per escriure.

Però és veritat que a les vacances portes un altre ritme que no encaixa amb el que fas la resta de l’any. Hi ha gent que ho necessita com l’aire que respira, i hi ha gent que preferiria no fer-les.

Si ets afortunat i tens la possibilitat de desplaçar-te, canvien el lloc, els horaris i canvia la relació amb les persones de l’entorn. Si no pots moure’t, almenys els horaris i les activitats són diferents. Després de l’estiu, hi ha moltes parelles que acaben la seva relació; d’altres la refermen. La convivència no és la de sempre i ens permet descobrir nous territoris.

Les vacances comporten la cessació temporal d’una activitat. Així que bones vacances per tothom. Ens tornem a veure a finals d’agost.

tracking