La tribuna

Les mútues d'ara i abans a la parròquia de Canillo (II)

La societat de les Fonts fou creada l’any 1943

Creat:

Actualitzat:

La societat d’aigua potable del poble de Canillo, societat de les Fonts, fou creada l’any 1943.

Fins aleshores només hi havia fonts i coms públics que l’honorable comú havia construït fent baixar l’aigua d’una font sobre el poble. Les dones anaven a buscar-la a la font o al riu amb una collada; era un fustiguer (un bastó amb una escletxa a cada extrem on hi penjaven dos fer­rats).

Els coms servien d’abeuradors per als animals. A Canillo encara es troben tres o quatre coms on raja la font.

A partir del 1943 es va crear aquesta societat, que existeix encara avui. Consta d’un president, un secretari i diversos vocals. Es reuneixen un cop l’any diumenge abans de Carnaval.

Aquesta societat pot ser renovable sense límit de temps.

Al principi, a totes les cases que demanàvem l’aigua se’ns donava una ploma (1.000 l), avui se’n diu una servitud i era de pagament. La societat va captar algunes fonts en un prat del Ponet, va construir un dipòsit i una canonada que baixava pel mig del poble i altres carrers.

Amb els anys les construccions van augmentar i molts edificis tenien dificultats d’aigua i el Sr. Xavier Riba, que n’era el president, van fer baixar l’aigua d’Enquirnes: Roca Negra, més amunt de Montaup. La rasa la va pagar en part el Govern, gràcies al suport del Sr. Antoni Casal, que era conseller general (que en pau descansi). Va ser un treball molt dur perquè el terreny era rocós i van haver d’utilitzar un helicòpter per pujar el material. També van construir altres dipòsits i van captar l’aigua d’algunes fonts. Actualment, hi ha tres coms. La població ha anat creixent i l’honorable comú ha hagut de prendre altres mesures. Fer baixar l’aigua de la Coma de Ransol, que abasteix ara el poble i molts veïnats. El comú ha posat un comptador a cada edifici que té l’aigua comunal i es paga en funció del que s’ha gastat.

La societat de les Fonts ara també demana un pagament anual, però es pot gastar l’aigua sense límits i sense abusar-ne. El president és actualment el Sr. Manel Casas, de casa Rector, i m’alegro que sigui una persona jove que agafa el relleu dels més grans, això vol dir que el jovent ara s’implica en els usos d’abans.

Totes aquestes aigües estan tractades i controlades pel ministeri de Salut i pel de Medi Ambient.

Gràcies al Sr. Josep Torres i Xavier Riba per les seves informacions donades i també a l’actual president.

tracking