La tribuna

Fes que el teu Nadal sigui especial

En un món tan desigual l’enfortiment de la solidaritat és indispensable

Creat:

Actualitzat:

El 20 de desembre es va celebra el Dia internacional de la solidaritat humana, amb la finalitat de promoure la solidaritat com a valor universal fonamental per a la cooperació i el benestar dels pobles.

Representa un dia per celebrar la nostra unitat en la diversitat; per recordar als governs que han de respectar els seus compromisos; per conscienciar la població i per posar fi a la pobresa i erradicació de les desigualtats.

La solidaritat s’identifica com un dels valors fonamentals per a les relacions internacionals en el segle XXI i perquè els que pateixen o tenen menys es beneficiïn de l’ajuda dels més afortunats. En un món tan desigual l’enfortiment de la solidaritat és indispensable. L’única retribució de la solidaritat és sumar petits gestos per aconseguir grans canvis.

És summament important fomentar la solidaritat des de la infància, com la base essencial d’altres valors humans com el respecte i la tolerància. Podem col·laborar brindant suport mutu a familiars, amics, coneguts o a qui ho necessiti en alguna situació difícil o adversitat.

Andorra és solidària i podem demostrar-ho a través d’històries. Suport a programes de desenvolupament, recolzament a projectes de cooperació, igualtat i inclusió, intervencions en salut mental, infants en risc, ajudes a la gent gran, persones sense recursos o amb discapacitat, suport a famílies monoparentals, orientació laboral i ajudes a empreses, empreses o bancs que van donar suport a Govern i altres empreses durant la crisi sanitària, impuls al voluntariat nacional en tots els seus àmbits, promoció i ajudes al voluntariat internacional... i multitud d’entitats, fundacions i ONG que treballen diàriament per millorar la vida de milions de persones invertint el seu temps i esforços per millorar un món que exhala dolor, misèria, amargor i desolació.

A tot el planeta hi ha 811 milions de persones que se’n van al llit amb fam cada nit. Gairebé el 60% viu en països afectats per conflictes i violència. La solidaritat és l’única manera d’acabar amb la fam i només els que estan en una posició privilegiada tenen el poder de fer-ho. La promoció de la cultura de la solidaritat i l’esperit de compartir és important per a la lluita contra la pobresa.

Segons dades del Banc Mundial, es preveu que la pobresa extrema mundial continuarà augmentant com a resultat de les pertorbacions ocasionades per la pandèmia de la covid-19. En total, uns 100 milions de persones més van caure en la pobresa extrema com a resultat de la pandèmia.

Ens apropem a les festes de Nadal i molts estem pensant de viatjar, comprar regals, detalls, obsequis per a la família, els amics, veïns, clients, companys de feina; preparar aperitius, dinars i sopars especials en família, complir amb la carta de Reis dels més petits... que no ens falti de res! I és en aquest precís instant que caldria fer una petita reflexió, privar-nos d’alguna coseta en detriment d’algú altre que ho està passant malament i convidar-lo a un Nadal més solidari mitjançant un donatiu, apadrinant un infant, convidant a taula algú que està sol, oferint unes hores del teu temps per acompanyar qui se sent sol o és dependent... en definitiva, pensar en els altres i actuar de forma desinteressada, que et fa infinitament més feliç que qualsevol regal del món!

Cooperand us desitja un bon Nadal i molt bones festes!

*Carla Riestra, Presidenta de Cooperand amb Llatinoamèrica

tracking