La tribuna

Agraïment públic en el Dia Internacional del Voluntariat

Necessitem el seu exemple de generositat despresa i d’ajuda desinteressada

Creat:

Actualitzat:

Avui, 5 de desembre, celebrem el Dia Internacional del Voluntariat.

Els voluntaris són persones que dediquen una part del seu temps a l’acció solidària sense rebre remuneració a canvi, pel gust o la voluntat de fer-ho; el contacte humà d’igual a igual i l’altruisme són el seu motor. I ningú com ells no pot entendre la frase de Mark Twain que diu que el reconeixement de la virtut està en la virtut mateixa, per això és molt possible que no els calgui l’homenatge públic que em proposo oferir-los amb aquestes línies, però no puc deixar de fer-ho i vull que sigui públicament. La tasca sovint discreta amb què milloren la nostra societat i el dia a dia de tots nosaltres passa de vegades desapercebuda, i avui vull que el seu dia sigui visible.

Els voluntaris i les voluntàries són una peça essencial i vital del nostre teixit social, i també, sovint, són les darreres mans que s’ofereixen a qui les pot necessitar. Són també un exemple, en aquest món que sembla cada cop més orientat a l’individualisme i l’interès propi, d’entrega desinteressada i de germanor. Els necessitem a totes i tots per allò que fan i entreguen, però també necessitem el seu exemple de generositat despresa i d’ajuda desinteressada envers qui la necessita.

És per això que la tasca del ministeri que encapçalo s’orienta, en gran part, envers allò que fa el voluntariat: ajudar-los a ajudar. En aquest sentit, busquem, elaborem i impartim formacions per als voluntaris. També facilitem el vincle entre les persones que tenen aquesta actitud i les entitats que s’adiuen més al seu impuls de servei.

Amb el mateix ànim, el dissabte 28 de gener vinent celebrarem la primera Fira del Voluntariat, orientada a maximitzar l’abast de les energies de voluntaris i voluntàries i les de les entitats del tercer sector, que és el de les organitzacions no governamentals i no lucratives. Aquesta fira vol donar a conèixer la important tasca de les entitats del país que fan accions des del voluntariat, i també vol ser un punt d’informació i de captació de noves voluntàries i nous voluntaris. Les entitats participants hi podran fer activitats, actuacions i demostracions, s’hi oferiran xerrades i conferències, i qui tingui interès a ajudar hi trobarà opcions diverses i compaginables amb agendes, edat, temps lliure o interessos de tot tipus.

Tots podem ajudar encara que no ens ho sembli. De vegades oferir quinze minuts de conversa a la setmana pot canviar una vida. I qui no troba la manera de donar una part del seu temps també pot fer una donació econòmica; per minsa que sigui també pot marcar la diferència. A la fira s’hi trobaran entitats petites, que sovint estan al límit de la seva capacitat econòmica, de personal o d’organització. Si us hi apropeu amb la voluntat d’ajudar, potser hi trobareu el que busqueu.

Sense les voluntàries i els voluntaris no serien el mateix la vida esportiva, ni la cultural, ni el nostre medi ambient, ni el dia a dia de molts joves, ni el de molts padrins, ni la realitat dels discapacitats, ni la de moltes persones que en un moment donat han necessitat ajuda, ni tampoc la protecció civil ni la cooperació internacional del país. Devem als voluntaris part d’allò que som com a societat i part de la noblesa, de la bellesa i el seny de què gaudim a Andorra. Per tot això i molt més, avui no em puc estar de donar-los les gràcies; endavant, sabem que ens doneu suport, i també sabeu que nosaltres us en donem a tots vosaltres.

*Judith Pallarés, Ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat

tracking