Creat:

Actualitzat:

Treballar per l’interès públic. Per allò que afecta tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes d’Escaldes-Engordany. Aquest ha estat l’objectiu des que vam ser elegits. Amb aquesta fita, una de les prioritats que ha guiat la nostra acció de govern ha estat capitalitzar amb terrenys el centre del poble d’Escaldes-Engordany. Guanyar espai públic perquè els residents de la parròquia guanyin en qualitat de vida. Perquè per garantir el benestar de la població calen terrenys per construir escoles, hospitals, zones esportives, instal·lacions lúdiques i espais verds. I aquests han d’estar en llocs cèntrics, a l’abast de tothom.

Quan vam arribar al comú vam constatar la mancança que hi havia de terrenys públics al centre de la parròquia. Avui, aquesta situació ha canviat radicalment després d’haver assolit acords amb diferents propietaris privats, no tan sols per a la compra de solars, sinó també per al pagament en espècie de la cessió obligatòria de sòl.

La primera parcel·la que el comú d’Escaldes-Engordany va adquirir va ser la de l’antic hotel Pla. Ubicada a la plaça Santa Anna, el cor del barri antic, és un espai idoni per acollir les activitats que es puguin organitzar al centre històric de la parròquia. I més tenint en compte que es troba just al costat de monuments com el pont d’Engordany i el que serà el futur territori Caldes. La mesura té un altre benefici col·lateral com és evitar que aquest solar sigui devorat per la febre immobiliària.

No gaire lluny d’allà, un ter­reny ubicat al camí d’Ensucaranes ha passat recentment a ser públic. Aquesta parcel·la, d’una superfície de 157,37 metres quadrats, està situada al costat de l’Arxiu Històric. Permet guanyar espai comunal en una zona molt tancada i estreta, força construïda i en la qual hi ha pocs espais disponibles. L’ús que es donarà a aquest nou espai encara està per definir però damunt la taula hi ha diferents opcions com ara una plaça, l’ampliació de l’Arxiu Històric, un mirador de cara a Caldes o fins i tot un local comunal. Tractant-se d’un terreny en zona de nucli antic, el pla d’urbanisme permet construir en aquest espai un edifici de tres plantes i baixos. Sigui el que sigui, el terreny s’utilitzarà per emplaçar-hi equipaments per a la ciutadania. En definitiva, un espai que ha de servir perquè les ciutadanes i ciutadans gaudeixin d’aquest indret privilegiat de la parròquia.

I precisament en el consell de comú celebrat ahir es va aprovar la compra de dos terrenys més a la part alta d’Escaldes-Engordany. El primer és una parcel·la ubicada al carrer de l’Obac. Una parcel·la que tot i ser petita suposarà un gran canvi per al barri. Recordem que el carrer de l’Obac és conegut per molts escaldencs i escaldenques com el carrer estret. Hi ha la necessitat d’eixamplar-lo, donar-li llum, una nova obertura. Això és el que s’aconseguirà amb l’adquisició d’aquesta parcel·la.

Oxigenar un barri molt dens urbanísticament i donar vida a aquesta zona de la parròquia. Així doncs, a través d’aquest terreny s’obrirà un pas per a vianants que permetrà comunicar el carrer de l’Obac amb l’avinguda Carlemany a través de la plaça de l’aparcament de l’Església.

A banda, en el consell de comú d’ahir també es va aprovar comprar una borda, la borda Gabriel. Un edifici inscrit al catàleg comunal d’edificis, espais o elements d’interès històric del comú d’Escaldes-Engordany i que està format per una planta baixa i un pis. Són en total 186 metres quadrats que se sumen a un jardí adjacent de 288,87 metres quadrats. La intenció del comú d’Escaldes-Engordany és restaurar-la, tenint en compte que es troba en mal estat, amb l’objectiu d’ubicar-hi algun equipament que generi flux de vianants fins a la zona i que doni vida a un indret que ara no batega.

La protecció del patrimoni també va portar el comú fa poques setmanes a adquirir un ter­reny de 2.161 metres quadrats ubicat just abans del pont de Sassanat. Aquest terreny esdevé així un emplaçament que preserva l’accés a la vall del Madriu, una zona prioritària per a l’equip comunal i el poble d’Escaldes-Engordany.

A tot això s’hi suma l’acord que es va tancar l’any passat amb un privat pel qual s’adquireixen uns locals en planta baixa a l’avinguda del Fener de 1.128 metres quadrats. L’edifici, encara ara en construcció, es troba a escassos metres de l’avinguda Carlemany, en ple centre d’Escaldes-Engordany, i podrà acollir serveis que es troben a precari o en locals de lloguer. Cal recordar que avui el comú destina 350.000 euros a lloguers d’immobles cada any, a banda dels 1,5 milions que satisfà en terrenys per a aparcaments. La intenció és rebaixar aquesta quantitat.

Totes aquestes compres es fan ara perquè és el moment ideal. Les finances del comú d’Escaldes-Engordany estan en una bona situació i l’adquisició de nous terrenys no comporta generar nou endeutament. Considerem, en resum, que l’ampliació dels béns comunals és una gestió responsable de la cosa pública.

*Rosa Gili, Cònsol major d'Escaldes-Engordany

tracking