La tribuna

Desperta Laurèdia demana més processos participatius a Sant Julià de Lòria

Per nosaltres la participació ciutadana va molt més enllà de votar en unes eleccions

Creat:

Actualitzat:

La corporació comunal de Sant Julià de Lòria vol engegar un procés participatiu perquè els ciutadans puguin definir com s’hauria d’embellir el nucli urbà de la parròquia. La idea és interessant. Bé, de fet, els consellers de Desperta Laurèdia hem insistit, en reiterades reunions amb els cònsols, en la necessitat d’engegar aquest procés. Per a nosaltres, la participació ciutadana va molt més enllà de votar en unes eleccions o recollir les idees engrescadores i il·lusionades dels alumnes de les escoles per fer el parc de Camp de Perot o bé també fer el retorn de les activitats de la festa major.

La salut d’una democràcia passa per la pluralitat d’opinions i per uns ciutadans actius en molts més àmbits, fins i tot pel que fa a temes que poden generar controvèrsia. La necessitat de remodelar l’avinguda Verge de Canòlich així com certs carrers adjacents, pacificar el trànsit, ampliar les zones d’aparcament, millorar-ne l’accessibilitat per a tothom i especialment per a les persones amb mobilitat reduïda és evident, però si es fa a través d’un procés participatiu, és encara millor. Fa mesos que insistim també en la necessitat de renovar la plaça de la Germandat i ens alegrem que, finalment, s’inclogui aquest espai al projecte de millora. Es tracta del centre neuràlgic de la parròquia i mereix una gran atenció. En diverses ocasions, hem plantejat la necessitat d’implicar-hi els ciutadans i els actors privats i fer-los-en partícips a través de diferents òrgans participatius. Alhora, defensem que les grans inversions que es duen a terme a la parròquia siguin sotmeses a consultes populars. De la mateixa manera, pensem que hauria estat encertat que abans d’iniciar les obres, la corporació exposés la seva voluntat de construir una plaça a la zona de les Arades. Els ciutadans tenen dret de ser informats i escoltats, tenen dret d’opinar especialment quan es tracta d’un treball faraònic amb una inversió de prop de 800.000 euros. Amb tot això, s’afegeix la incertesa que plana al damunt del parc del Prat Gran en el cas que la corporació acabi tirant endavant la construcció d’un edifici per a la residència universitària. Em pregunto si els lauredians estan disposats a perdre l’únic parc del centre del poble en què grans, petits i joves es retroben des de fa dècades. Què passarà si, en el procés participatiu, els ciutadans clamen mantenir aquest espai intacte? Realment, els lauredians tindran “l’última paraula”, tal com han afirmat des del Comú? D’altra part, els consellers de la minoria ens vam assabentar per la premsa que la corporació comunal ha convocat un concurs per a la construcció d’una plataforma porxada a l’entorn del santuari de Canòlich. Seria assenyat i, alhora, prudent exposar el projecte als ciutadans abans de tirar pel dret i explicar en què consistiria, de quina inversió s’estaria parlant i escoltar l’opinió dels lauredians. Sembla agosarat i fins i tot temerari tocar un lloc tan emblemàtic i estimat pels lauredians sense una consulta prèvia, perquè segurament hi tindran moltes coses a dir.

És important tenir uns criteris coherents a l’hora de fer ús de la participació ciutadana, no s’hi val gloriejar-se’n i fer participar els ciutadans només quan convé.

M. Àngels Aché Feliu, Consellera de Desperta Laurèdia. Comú de Sant Julià de Lòria

tracking