La tribuna

Drets dels infants i principis empresarials

Estratègies d’Unicef per mobilitzar les empreses en pro dels drets dels infants

Creat:

Actualitzat:

Els drets dels infants i els principis empresarials, desenvolupats fa deu anys per Unicef, el pacte mundial de les Nacions Unides i Save the Children, han estat adoptats per empreses de tot el món, i més i més empreses s’estan tornant proactives a l’hora de prioritzar els drets dels infants juntament amb els beneficis. Unicef està estructurant una part significativa del seu treball al voltant d’un enfocament estratègic dels drets i els negocis de la infància, entorn de cinc eixos.

Influir i treballar amb els governs per adoptar marcs legislatius i normatius rellevants. Una solució clau per aconseguir un canvi sostenible i a gran escala en les pràctiques empresarials és establir regulacions efectives que regulin la conducta dels negocis. Hi ha molts tipus de regulacions que poden reforçar la realització dels drets dels infants per part de les empreses, com ara regulacions de condicions de treball per a pares i joves treballadors, regulacions sobre protecció de dades en línia o regulacions més àmplies sobre pràctiques empresarials responsables.

Un altre exemple són les regulacions obligatòries de diligència deguda en matèria de drets humans, que és el procés en curs que utilitzen les empreses per identificar i avaluar l’impacte real i potencial dels drets humans, inclosos els drets dels infants, i per integrar-se i actuar sobre les seves conclusions, fer un seguiment de les seves respostes i comunicar com s’aborda el seu impacte.

Enfortir els impulsors i els estàndards empresarials per respectar els drets dels infants. Unicef pot millorar les pràctiques empresarials que afecten els drets dels infants influint en els impulsors i els estàndards dins del món empresarial. Les associacions del sector i les plataformes multisectorials poden donar forma a les agendes i defensar els drets dels nens i les nenes a través de les seves activitats. Per exemple, una àmplia coalició de socis ha signat l’acord holandès sobre peces sostenibles i tèxtils. Inclouen associacions de la indústria, sindicats, ONG i el govern dels Països Baixos. Tots els signants s’han compromès a lluitar contra la discriminació, el treball infantil i el treball forçat i a donar suport a un salari digne, a les normes de seguretat i salut dels treballadors i al dret dels sindicats independents a negociar.

Unicef també influeix en el món financer i en els inversors en les pràctiques de les empreses en què inverteixen. Amb l’èmfasi creixent en els factors ambientals, socials i de governança (ESG) i la inversió responsable, la comunitat inversora comença a tenir un paper molt més actiu a l’hora d’empènyer les empreses a ser socialment i ambientalment responsables.

Desenvolupar, promoure i escalar solucions basades en l’evidència per prevenir i mitigar els impactes adversos en els infants. Unicef pot donar suport al desenvolupament de solucions efectives per fer front a l’impacte empresarial en els drets dels infants. A l’hora de relacionar-se amb les empreses, Unicef ha descobert que, en molts casos, la principal barrera per a l’acció empresarial és el desconeixement sobre com desplegar processos i activitats que ofereixin resultats desitjables. Per exemple, una empresa pot estar interessada a dur a terme un programa de lactància dins l’entorn laboral, però no sap com dissenyar-lo per augmentar les taxes de lactància materna.

S’han recopilat una gran quantitat d’evidències i orientacions, basant-se en l’experiència de programació d’Unicef combinada amb proves pilot en el camp, com per exemple el conjunt d’eines per a màrqueting digital per als infants; i la guia sobre treball infantil i conducta empresarial responsable.

Proporcionar proves i orientacions per a les empreses sobre la comprensió dels impactes dels drets dels infants. Les empreses han d’entendre millor el seu impacte en els infants i els seus drets perquè puguin abordar els temes que els preocupen. Això es pot aconseguir a través d’investigacions, com els estudis d’impacte dels drets de la infància, realitzats per Unicef Bangladesh sobre confecció de roba i per Unicef Mèxic sobre hostaleria. Proporcionar a les empreses eines i orientacions per dur a terme les seves pròpies avaluacions d’impacte dels drets dels infants també és clau. Un bon exemple és l’eina d’autoavaluació d’impacte dels drets dels infants per als operadors mòbils, que ha estat utilitzada per diversos operadors de telefonia mòbil per millorar les pràctiques que afecten els nens i les nenes.

Treballar amb entitats punteres en pràctiques empresarials responsables, com ara amb empreses multinacionals (el Grup Lego, Telia, IKEA i NBIM), plataformes empresarials (ICC, GSMA, UNGC i cambres de comerç locals) i organismes que estableixen estàndards (com la Taula rodona sobre l’oli de palma sostenible). També és clau la participació amb els governs, la societat civil i altres parts interessades en la formulació de respostes als impactes dels drets de la infància vinculats a les empreses (per exemple, l’explotació i l’abús sexual infantil en línia).

Abordar la qüestió de la conducta empresarial responsable és una prioritat per a Unicef per mobilitzar el món empresarial en la protecció dels drets dels infants.

tracking