Creat:

Actualitzat:

Des d’Andorra fins al K2. El 22 de juliol passat l’alpinista andorrana Stefi Troguet va fer el cim d’aquesta muntanya mítica, la segona més alta del massís de l’Himàlaia, i, diuen els experts, una de les més difícils. Enhorabona! i a seguir amb el somni de potser algun dia pujar els 14 vuitmils, i seguir l’estela marcada per Nani Duró, l’actual secretària de la Federació Andorrana de Muntanyisme, que va aconseguir-ne tres...

La notícia va ser portada del Diari d’Andorra l’endemà d’aconseguir la fita. Andorra és un país petit i tenir esportistes d’alt nivell és sempre encoratjador i un exemple per a tots els que es volen iniciar en un o altre esport. És difícil arribar al cim, mai més ben dit, i encara més en aquest cas, en què l’Stefi ho va fer sense oxigen. Després es va quedar uns dies més al camp base per intentar aconseguir el Broad Peak, però finalment va haver d’ajornar l’atac per la falta de temps i per culpa de les previsions meteorològiques.

Aconseguits tres dels cims, dels catorze, encara li queda una llarga carrera pel davant que segur que seguirà ampliant els pròxims anys. El 2019 va fer en Nanga Parbat (8.125 metres) i el Mansalu (8.156), després, i el seu somni es va veure aturat per la pandèmia. Esperem que continuï la seva progressió.

Notícies com aquesta ajuden a posar l’esport andorrà allà on es mereix. Afortunadament l’esport a Andorra gaudeix de bona salut i hi ha vàries especialitats amb esportistes andorrans d’alt nivell. Són, de ben segur, les millors ambaixadores per fer conèixer Andorra, tot sovint més eficients que campanyes publicitàries que costen un dineral.

Tribuna a part mereixen alguns comentaris escrits en l’edició digital del Diari, tan penosos que no val la pena tornar a reproduir.

Ho he escrit d’altres vegades; no sé si realment paga la pena que les notícies siguin una secció oberta on tothom por comentar el que vulgui. És veritat que la llibertat d’expressió és un dret fonamental, però alguns comentaris tenen molt mala llet. Caldrà, doncs, no fer-ne gaire cas. Opinar sobre un article d’opinió té més sentit; sobre una notícia, sembla intranscendent. Però, davant les faltes de respecte, és realment necessari?

Per citar un dels comentaris més suaus, podríem parlar del senyor que referint-se a l’ascensió al K2 es preguntava quin interès tenia la notícia, si valia la pena publicar-la.

Doncs sí, noi, sí. Per a la majoria de gent que llegeix el diari és una bona i excel·lent notícia. Tant de bo n’hi hagués moltes com aquesta. Bones notícies per començar el dia.

tracking