Creat:

Actualitzat:

A l’inici del sisè mes de la guerra d’Ucraïna a l’exèrcit rus se li acumulen els problemes, començant pel del renovament de tropes.

Després d’haver perdut uns 40.000 efectius, entre morts i ferits, Putin ha descartat de moment una mobilització general per la impopularitat que això representaria, sobretot tenint en compte que oficialment la invasió d’Ucraïna era una “operació militar especial” que havia de durar tan sols uns dies.

L’estratègia ara adoptada consisteix en un allistament de voluntaris que recluten mitjançant l’organització d’extrema dreta Wagner, amb eslògans com “uniu-vos a la glòria militar del nostre esplendorós exèrcit”, “inscriviu el vostre nom a la història militar” o “uniu-vos a nosaltres per alliberar junts tot el Donbass”.

Aquesta intensa campanya publicitària ofereix als mercenaris un salari mensual d’entre 4.000 i 9.000 euros, una quantitat enorme si tenim en compte que el salari rus de base se situa entre 200 i 300 euros mensuals, o que l’apoderat d’una empresa privada de Moscou no guanya més de 2.000 euros.

A més, l’oferta inclou primes per cada tanc, avió o soldat abatut, que pot acabar doblant o triplicant el salari promès.

Les indemnitzacions per a la família en cas de mort són considerables en haver estat assimilades al règim atorgat als veterans gràcies a una llei precipitadament votada per la Duma el 26 de març.

Acaben els beneficis amb la promesa d’una formació escolar i universitària per als fills dels soldats desapareguts.

S’afegeixen a la campanya d’allistament les promeses de rebaixa de pena i un salari de 4.000 euros als presoners, segons informa en la seva web Gulagu, organització russa contra la cor­rupció.

Totes aquestes afirmacions es poden verificar entrant en la web www.wagner2022.org.

Una bicoca que fins i tot a mi em fa dubtar d’allistar-me al “gloriós exèrcit rus”, que com tot­hom sap s’està distingint pel seu coratge i valentia a l’hora de sembrar terror entre les poblacions civils ucraïneses amb les violacions de dones i infants perpetrades amb ajut de pastilles de viagra.

El problema és que la manca de temps degut a la necessitat de reemplaçar les baixes del front no els permet formar degudament els nous reclutats, la formació dels quals requereix un mínim de tres mesos mentre ells ho fan en tres setmanes, la qual cosa els converteix en carn de canó. D’una manera general, la qualitat dels soldats de l’exèrcit rus ha minvat considerablement des de l’inici del conflicte, quan tots els soldats eren professionals.

Malgrat tot aquest rebombori, l’allistament aconseguit fins ara no passa d’uns quants batallons de 400 homes, i a més els txetxens, en veure que el vent rotava, han passat a ocupar-se de la rereguarda, deixant que els inexperts nous soldats s’ocupin del front, amb la conseqüència de nombroses pèrdues degut a aquesta inadequada estratègia.

Si Rússia no aconsegueix capgirar aquesta tendència en un curt espai de temps el curs de la guerra canviarà amb tota certesa en els propers mesos.

Per altra banda, la dificultat de reposició de l’armament rus pot condicionar decisivament l’evolució del conflicte ucraïnès.

Segons Vortex, revista especialitzada en assumptes militars, la solidesa del sistema de defensa antiaeri ucraïnès i la impossibilitat de reposició dels avions abatuts degut al boicot que afecta la importació de sistemes electrònics indispensables per a la fabricació afebleix la indústria aeroespacial russa civil i militar, i afectarà les seves capacitats operatives a curt termini.

De moment les fàbriques d’armament d’Ulyanovsk (Rússia central) han posat els treballadors en “atur temporal” davant la impossibilitat de fabricar material.

Aquesta mancança afecta també els míssils de precisió, les bombes teleguiades i la construcció de nous blindats per falta de components electrònics.

En aquest sentit, caldrà vigilar de prop el comportament de sis fàbriques xineses sospitoses d’enviar a Rússia microxips electrònics. Els Estats Units ja les han posat en una llista negra que l’organització C4ADS s’encarrega de controlar.

Paral·lelament, el general americà Charles Brown va declarar la possibilitat de lliurar avions occidentals de combat a l’exèrcit ucraïnès, que fins ara havia estat descartat, i ja s’estan instruint pilots ucraïnesos en territori americà.

Caldrà estar atent els propers mesos, i si es confirma la impossibilitat de l’exèrcit rus de resoldre els seus problemes, Ucraïna podria fer un pas decisiu vers el desenllaç.

*Antoni Zorzano Riera, Cònsol honorari d’Ucraïna al Principat d’Andorra

tracking