La tribuna

La sexualitat i els nens

Educar és important però donar massa informació al final es presta a la confusió

Creat:

Actualitzat:

L’educació sexual a les escoles porta cua. No em ficaré en un vesper del qual probablement sortiria malparat. Però els puc assegurar que el tema és més delicat del que sembla, o potser, dit d’una altra manera: ens compliquem massa les coses.

Reconec que és un tema difícil. Miro per internet alguns vídeos educatius pels mestres que han d’explicar la teoria als nens. No exagero: són fàcils d’entendre per un adult, però massa complicats per als nens. La gràcia és saber com explicar-ho.

I em pregunto si donar tanta informació als infants no és un embolic. Penso que es poden explicar els conceptes bàsics sobre el gènere i els diferents tipus d’atracció, perquè ningú se senti marginat. Després, quan creixin ja aprofundirem en el tema. Més ben dit, ja hi aprofundiran ells. L’únic que hauria de quedar clar per no confondre’ls, al meu parer, és que existeixen d’altres possibilitats i que en cas de dubte s’ha de preguntar i demanar, a l’escola i a casa.

Com manifestava, he vist alguns vídeos. Els afegeixo aquí un enllaç per si en volen veure un a l’edició digital https://www.youtube.com/watch?v=1QbTZYiQ6BA

També poden veure’l teclejant a YouTube: “¿Que es la diversidad sexual? Explicación fácil.” No diré que estigui mal explicat, tot al contrari; però és evident que per a un infant resulta complicat. Tot queda en mans del tutor, però també sembla que donar massa informació al final es presta a la confusió.

Que és necessari educar respecte a la sexualitat és obvi. Sempre s’ha dit que la família juga un paper primordial en l’educació sexual. L’escola, també. I entre família i escola l’educació es complementa.

Però, imaginem una família, encara n’hi ha algunes que ho segueixen pensant, que no accepten l’homosexualitat. Almenys el nen si té un altre punt de vista a l’escola, i sent atracció per les persones dels seu sexe, tindrà on recolzar-se. Amb una mica de seny tots hi sortirem guanyant.

Per posar al final una mica d’humor els posaré un exemple que fa poc em va explicar un bon amic, metge jubilat, que va passar en una residència. Una monja que s’encarregava de cuidar una parella d’avis va sortit corrent de l’habitació i va informar l’infermer dient que els avis estaven practicant sexe oral. L’infermer va anar a veure què passava i va resultar que s’estaven fent un petó. Res a dir sobre una cosa o altra. Sols faltaria. Les persones adultes també poden fer el que vulguin amb la seva sexualitat. Però la gent gran de vegades es confon; els infants, penso que també. Estaria bé intentar deixar les coses clares, sense ferir ningú.

tracking