Creat:

Actualitzat:

El Govern ha presentat aquest darrer mes de juliol el seu segon Informe Nacional Voluntari (INV) davant del Fòrum Polític d’Alt Nivell del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de les Nacions Unides. Tal com el seu nom indica, es tracta d’un mecanisme de caràcter voluntari que permet als països membres de l’ONU fer el seguiment dels avenços a escala nacional per a la consecució de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Per a Andorra, haver fet per segona vegada un exercici complex com aquest, que recull el treball en favor dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des d’una òptica transversal, significa materialitzar el nostre compromís com a país amb una agenda que, a dia d’avui, amb reptes indefugibles com ara la lluita contra el canvi climàtic o l’equitat social, ha de ser necessàriament global.

Igual que per a l’elaboració del primer informe de l’any 2018, el Govern ha escoltat les veus dels actors públics i privats i del món associatiu per tal de garantir que el resultat sigui inclusiu, representatiu de totes les parts implicades i transparent. No és una tasca fàcil i, des d’aquesta tribuna, m’agradaria agrair públicament el treball de l’equip de redacció, que al llarg de dotze mesos va escoltar, analitzar i recollir en un sol document totes les accions que s’han dut a terme al Principat amb l’objectiu de donar compliment a l’Agenda 2030.

Els avenços en aquesta direcció no són només els èxits assolits fins a la data en àmbits com el medi natural, l’educació, la diversificació de l’economia i la connectivitat del país. Els avenços són també les lliçons que anem aprenent durant el camí i els reptes que s’albiren a mesura que obrim nous horitzons. És en aquest sentit que el Govern ha comptat i vol seguir comptant amb la participació de la societat civil per assolir els ODS: d’una banda, perquè serien impossibles d’atènyer sense la implicació del conjunt del teixit social i econòmic del Principat, però sobretot perquè és la societat en la seva diversitat qui empeny Andorra, perquè així ho vol, cap a un futur que sigui sostenible des de totes les perspectives.

Com a ministra d’Afers Exteriors del Govern, defensaré sempre l’activisme social i en favor dels drets humans. No hauríem arribat al nivell de benestar del qual tenim la sort de gaudir si no fos per les aspiracions d’aquells que ens han precedit, per una voluntat i un esforç de millora constant. És precisament per respecte a totes aquestes persones, a les seves lluites quotidianes, a les seves victòries discretes però decisives, i també per respecte a nosaltres mateixos, que insto els moviments socials a defugir una imatge caricaturitzada del nostre país que poc té a veure amb la realitat. Els discursos que distorsionen els fets fins al punt de tornar-los irreconeixibles no ens fan cap bé, ni dins de les nostres fronteres, ni en els fòrums internacionals. Però més important encara: no contribueixen en res a la veritable transformació social perquè no es pot construir res de sòlid, res de durador, des de la falsedat.

Som un país petit i la nostra força davant del món ens la dona la unitat que defensem al nostre lema. Unitat que no és en cap cas uniformitat o pensament acrític, sinó la capacitat de sumar des de la diversitat, de destacar en cada moment els elements d’una entesa comuna per tal que aquesta esdevingui el punt de partida de tots els destins possibles. Això requereix, és clar, d’un diàleg continu, franc i lleial. Les institucions públiques tenim el deure de fomentar i participar d’aquest diàleg i espero que, en el present i en el futur, ens aporti tan bons resultats com en els episodis més rellevants del passat.

L’estridència, el crit sobre la raó, ha volgut enterbolir la transcendència d’haver participat en el darrer Fòrum Polític d’Alt Nivell del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides. Avui aprofito per reivindicar la feina que ha fet el ministeri que tinc l’honor d’encapçalar, però també per reconèixer la contribució de les institucions, el Consell General i els Comuns, i de totes les persones que, des de l’estima per Andorra i el ferm propòsit de construir un esdevenidor sostenible, han ajudat a fer possible el segon Informe Nacional Voluntari. Andorra ha avançat els darrers anys en matèria mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, en la igualtat de gènere i en la diversificació de la seva economia. Ho vaig dir a Nova York i ho repeteixo aquí perquè ens n’hem de sentir orgullosos, no el Govern, sinó totes les persones que ens estimem Andorra i confiem en el seu futur.

* Maria Ubach Font, Ministra d'Afers Exteriors

tracking