La tribuna

Sobre el llibre “Entre l'infern i la glòria”

Obra imprescindible per als estudiosos de la vida de mossèn Jacint Verdaguer

Creat:

Actualitzat:

He llegit un article de Lluís Permanyer a La Vanguardia del dia 15 d’octubre en què fa un extracte de l’estada de mossèn Jacint Verdaguer a la casa Vil·la Joana de Vallvidrera, i malhauradament sense fer cap esment del llibre recentment publicat sobre Verdaguer pel nostre conciutadà Valls. Unes dades que vaig llegir amb molt més detall en el llibre de l’escriptor Àlvar Valls, Entre l’infern i la glòria i que m’han fet decidir a escriure unes notes sobre aquest llibre, publicat en ple període de confinament per causa de la covid-19 i que va resultar finalista del Premi Sant Joan.

Recordo ara que el Diari d’Andorra també va publicar el dia 3 de setembre un article signat per la Roser Carol sobre mossèn Cinto Verdaguer i el llibre citat, i he volgut incidir més en aquest tema, donada la importància d’aquesta obra.

Desprès de passar confinaments obligats per les normes i per causa directa del mateix coronavirus, vaig adquirir el llibre de l’Àlvar a la llibreria La Puça i quan vaig comprovar en directe que tenia més de 1.000 pàgines, vaig pensar si tindria prou paciència per arribar al final, i el vaig reservar per a l’estiu, pensant que ja haurien desaparegut alguns efectes personals de la covid.

Ara he de confessar sincerament que l’he llegit amb entusiasme i plaer des de les primeres pàgines. He llegit altres obres de Valls però crec que aquest llibre es pot considerar la seva obra més important i digna d’un premi de les Lletres Catalanes. Potser el premi Sant Joan no era el millor lloc per la seva presentació, ja que el jurat d’aquest premi acostuma a premiar llibres no tan treballats, aspecte que conec per altres obres presentades en aquest certamen. Però també es pot considerar prou significatiu que hagi estat distingit com a obra finalista.

Aquest llibre biogràfic sobre mossèn Jacint Verdaguer el considero una obra imprescindible per als estudiosos de la vida d’aquest poeta tan insigne de les lletres catalanes, i també per als interessats per la història de Catalunya i d’Andorra. Un treball d’investigació (en part novel·lat) quasi inusual i perfeccionista que ofereix una informació històrica detallada i precisa de molts aspectes de la vida de mossèn Cinto i d’altres personatges històrics, alguns d’ells actualment socialment criticats com el marquesat de Comillas.

En definitiva, un llibre de fàcil lectura i amb un text excessivament treballat, i que recomano a tots els aficionats a la història religiosa i social de la Catalunya del segle XIX i principis del XX.

tracking