Creat:

Actualitzat:

Sant Joan i la festa de la música són dues dates de festes i celebracions per donar la benvinguda a l’estiu. Aquest any, la Festa de la música, en especial, s’ha vist deslluïda per una crisi sense precedents. Des del 1985, cada 21 de juny els carrers, places i espais públics s’omplen de concerts i música en directe per celebrar el solstici d’estiu. Aquest esdeveniment permet als artistes músics promocionar els seus treballs i donar-se a conèixer.

Malauradament, aquest any la Festa de la música ha passat pràcticament desapercebuda, sense celebracions ni actes multitudinaris. La crisi de la Covid-19 i les mesures establertes per prevenir contagis i nous rebrots no han permès planificar aquest tipus d’espectacles, almenys en el format habitual, i el pronòstic és poc esperançador pel que fa a una tornada i una recuperació dels actes de la manera que coneixem. Els artistes veuen les mesures de distanciament i d’aforament limitat com un factor que desvirtua l’essència d’un concert.

El sector de la cultura ja es trobava malferit abans de la crisi sanitària tot i que durant el confinament s’ha fet un consum important de cinema, teatre, circ, música i llibres per combatre l’avorriment i l’ansietat. El sector ara haurà d’imaginar tot tipus d’alternatives creatives que permetin als artistes de mantenir el cap per damunt de l’aigua i evitar una situació més crítica. Per molts artistes, escriptors, músics o actors, el sector de la cultura representa una part important dels seus ingressos econòmics i no sempre es poden aplegar a ajudes pel seu caràcter intermitent i discontinu. Ara més que mai, el sector cultural necessita el suport de Govern i de les corporacions comunals per esmorteir l’impacte i donar un nou impuls, així com promoure esdeveniments durant l’estiu oferint espais d’actuació, promocionant els seus espectacles, simplificant les gestions i sobretot remunerant les prestacions artístiques al seu nivell just.

*M. Àngels Aché Feliu, Consellera de Desperta Laurèdia al comú de Sant Julià de Lòria

tracking